Upriličeno druženje povodom programa jačanja mreže stručnjaka u svrhu unapređivanja liječenja karcinoma dojke u BiH

by | 26 Septembra, 2022

U petak 23. septembra u speciality baru, Kawi u Sarajevu upriličen je neformalni, ali izuzetno važan događaj upoznavanja i svečanog druženja povodom programa jačanja mreže stručnjaka, aktivista i medija, a u svrhu unapređivanja liječenja karcinoma dojke u BiH. 

Naime, prije mjesec dana objavljenje su Prve smjernice u tretmanu karcinoma dojke u BiH u renomiranom peer-reviewed časopisu Bosnian Journal of Basic Medical Science (BJBMS) koje će pomoći doktorima i zdravstvenim institucijama da unaprijede i implementiraju state-of-the-art procedure u liječenju ove opake bolesti.

 

Svečanom druženju prisustvovali su stručni tim koji je učestvovao u kreiranju smjernica pod vodstvom dr. Lejle Hadžikadić-Gušić, uvažene hirurške onkologinje u bolnici Atrium Health Levine Cancer Institute (Breast & Surgical Oncology).  Ovo je jedan od važnih projekata koja Dr. Hadžikadić Gušić vodi kroz Levine Cancer Institute Bosnian Medical Education fund. Među prisutnimaiz stručnog tima bili su patologinja prof.dr Ermine Iljazović sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Dr.  Edo Bečiragić, opšti hirurg u Općoj bolnici Abdulah Nakaš, Dr. Una Delić, radiolog, Anela Zorlak iz “Genetike”,članovi BHAAAS (Bosanskohercegovačka-američka akademija umjetnosti i znanosti) kao i ljekari i stručnjaci iz ove oblasti i reprezentanti grupacija žena oboljelih od karcinome dojke.

Mediji i medijske kuće kao zvanice ovog događaja su važna karika formiranju mreže eksperata. Jedan od ciljeva programa je jačanje saradnje sa medijima u cilju kontinuiranog izvještavanja o aktivnostima programa i kreiranje medijske platforme koja ce također služiti za osvještavanje šire javnosti.

Dr.Hadžikadić-Gušić je također bila u Sarajevu povodom SaMed konferencije. Pozvana je kao počasni gost na konferenciju i održala govor o historiji tretmana karcinoma dojke, te prisustvovala na panel diskusiji održanoj u petak, 23.septembra.

 

ljepotaizdravlje.ba

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.