Napravite prirodna sredstva za čišćenje od samo nekoliko sastojaka

by | 26 Septembra, 2022

Uvijek težimo za čistoćom i blistavošću doma birajući samo najbolja i najkvalitetnija sredstva. Pronašli smo nekoliko jednostavnih, koje možete napraviti sami od kuhinjskih potrepština koje su uvijek pri ruci.

Besprijekorno čist namještaj

Čak i stari nameštaj kada se očisti mirisnim sredstvom za poliranje, dobija sjaj i djeluje kao nov. Podjednako efikasna, a mirisna sredstva za čišćenje najmještaja možemo i sami da napravimo kod kuće. Univerzalno sredstvo od sirćeta, vode i deterdženta za suđe obogatite sa 30 kapi omiljenog eteričnog ulja u prskalici i koristite za brisanje svih glatkih drvenih površina. Sredstvo za čišćenje namještaja od tamnijeg i starijeg drveta, napravite od maslinovog i eteričnog ulja, a ogrebotine premažite ugrijanom jezgrom oraha.

Za mirisan frižider

Čišćenje frižidera može biti iznenađujuće prljav posao, kada se vidi koliko u njemu ima mrvica, komadića stare bajate hrane, masnih fleka, uljepljenih mrlja. Sredstvo za čišćenje frižidera prije svega treba da uklanja lako ove nečistoće, ali i sve neprijatne mirise, bez ispiranja koje oduzima mnogo vremena.

Zato je čišćenje frižidera sirćetom najlakše, pogotovo ako napravite pola-pola mješavinu s vodom i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, limuna ili čajevca. Ovom mješavinom isprskajte sve površine u frižideru i prebrišite. Više nećete imati dilemu kako očistiti frižider brzo, lako i potpuno neškodljivo.

Pročitajte i… Znamo kako uspješno složiti plahtu s gumom

Za parket

Parket je, osim pločica, najizloženiji prljanju, ali je također i osjetljiva drvena površina koja traži njegu. Sredstva za čišćenje parketa ne smiju biti agresivna. Od ključne je važnosti da poslije pranja parket ne ostane klizav, što se dešava kod komercijalnih deterdženata s voskom.

Čime očistiti parket na prirodan način, a postići taj visoki sjaj?

I u ovom slučaju, univerzalni prirodni deterdžent je i sredstvo za čišćenje parketa, s tim što u mješavinu od sirćeta, vode i tečnosti za suđe dodajete i 30 kapi eteričnog ulja, koja su i odličan antiseptik. Jedna čaša ove mješavine u kanti tople vode, vratit će sjaj vašem parketu.

Kako napraviti osvježivač zraka za kupatilo?

Ne morate udisati hemikalije da biste imali svjež i prijatan miris u kupatilu. Osvježivač za kupatilo možete da napravite i sami od prirodnih eteričnih ulja. U ključalu vodu dodajte nekoliko kapi omiljenog ulja i kesicu želatina. Prespite u teglicu i prirodni osvježivač je spreman. Također, jedan od načina kako napraviti osveživač u vidu popularnih difuzora jeste da u flašicu ili vazicu sipate baby ulje, u njega dodajte malo eteričnog ulja i ubacite drvene štapiće za ražnjiće. Kupatilo ili bilo koja prostorija odisat će svježim neškodljivim prirodnim mirisima.

Kamenac na sudoperi i mašini za pranje suđa

Bijelo alkoholno sirće je najefikasnije prirodno sredstvo za kamenac. Nema te naslage koje prirodno čišćenje kamenca uz sirće neće ukloniti. Dovoljno je da za redovno čišćenje sudopere pomiješate sirće i vodu u odnosu 50:50 i prebrišete. Za tvrdokornije naslage zagrijte sirće, natopite vatu njime i ostavite da odstoji, potom prebrišite i isperite vodom – sve će se zablistati. Ne brinite o mirisu sirćeta, veoma brzo ispari i ne zadržava se.

Čišćenje mašine za suđe se često previđa, ali i u njoj se zadržavaju masnoće, ostaci hrane po filterima i gumi u vratima, a također se hvata i kamenac.

 

 

ljepotaizdravlje.ba

Anna Ostanina / iStock / Getty Images Plus