Završen osmi po redu Dječiji sajam, festival djece, ljubavi i prijateljstva

by | 15 Novembra, 2023

Protekli vikend održan je najveći festival za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu kojeg su obilježile  uvezane radionice na kojima su djeca mogla naučiti kako se brinuti o sebi, ali i o drugima, od edukatora i animatora, kao i svojih roditelja

Ministarstvo kulture i sporta i Grad Sarajevo pokrovitelji su manifestacije koja je još jednom pokazala da sa roditeljstvom raste potreba za pomoć drugima i da su djeca najbolji recipijenti pozitivnih poruka, jer je interes za radionice i edukacije, dobrovoljno darivanje krvi i donacije za djecu u Gazi bio impresivan.

Maja Graholski, direktorica Dječijeg sajma ističe da su iza organizatora i partnera sajma dva nezaboravna dana uz zahvalnost roditeljima koji svake godine prepoznaju i posjete centralno mjesto zabave i sreće za djecu.

“Roditelji, a posebno djeca, svake nas  godine inspirišu da budemo sve bolji i bolji u onom što radimo. Sama činjenica da su svoj vikend posvetili sajmu, a na ulazu čekali u redu da doniraju krv, pokazuje da su i naši odrasli  posjetitelji posebna snaga ovog društva. Samo jedan tim Zavoda za transfuziologiju FBiH je prvog dana sajma prikupio 35 doza krvi, što je rekordan broj i našu misiju u razvoju empatije i solidarnosti ćemo nastaviti i naredne godine. Nismo se umorili ova dva dana jer nas je pozitivna atmosfera nosila od prvog do zadnjeg momenta i zahvaljujem se svim pokroviteljima, prijateljima i partnerima sajma, nastavnicima i odgajateljima što su nam pomogli da zajedno još jednom pomjerimo granice.”

Za dva dana sajma Udruženje Pomozi.ba prikupilo je 1703,00 KM za djecu u Pojasu Gaze.

Na sajmu je ove godine u 600 minuta programa nastupilo više od 1200 mališana, prezentirajući svoje muzičko i plesno umjeće. Nova snaga sajma bili su gosti i to, novotravničke mažoretkinje i Plesni klub Maya, OŠ Drvetine iz Bugojna, OŠ Kulin Ban iz Visokog, a iz Sarajeva kulturno umjetnička društva Lola, Baščaršija, Bulbul kao i mnogi drugi uz već uigranu ekipu bez koje je teško zamisliti sajam, Basic školu, Zbor Superar i JU Djeca Sarajeva koji su držali pažnju na centralnoj bini oba dana.  Sajam su posjetili brojni predstavnici javnog života sa svojim mališanima, a poznate mame su učestvovale u njegovom kreiranju, pa je tako Amra Džeko odabrana za ambasadoricu sajma, a Džejla Glavović je organizirala reviju OVS-e sa manekenima iz Swan model agencije.

Sajam je održan pod sloganom “Imam pravo jesti zdravo”, a poseban pečat dalo je nutricionističko savjetovalište za djecu i roditelje koje se realizira u saradnji s Multidisciplinarnim centrom zdravih navika i bolničkom nutricionisticom koju djeca vole najviše, Nevenom Pandžom. U okviru projekta “Imam pravo jesti zdravo” organizirane su i radionice o balansiranoj prehrani s odgajateljicama iz JU “Djeca Sarajeva” i Udruženjem za primijenjeni nutricionizam, a na štandu dm-a djeca djeca su pravila hiljade zdravih kuglica s poznatim kuharskim influenserom Hajrudinom Šišićem, poznatijem kao Harry Cooper, a Goethe institut je dao svoj doprinos u saradnji sa Danni's Little Kitchen.

Osim o preharni djeca su na zabavan način učila o svojim zubićima za šta je bila zadužena  dr. dent. med. Lejle Reizbegović, a mladi  volonteri Crvenog križa/krsta su im pokazali osnove pružanja prve pomoći.

Izbalansirana ishrana u posebnim momentima dozvoljava i slatkiše za koje je bila zadužena La Bomba koja je za dva dana ispekla i podijelila više od 3000 palačinaka.

Uspomene na sajam brojni roditelji čuvaju u svojim telefonima kojim su fotografirali djecu sa službenicima Jedinice za saobraćaj, Policijske stanice Centar i Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, kao i Javne vatrogasna brigada KS, pored službenih ili vatrogasnog vozila. Još jednom se pokazalo da je sajam sjajna platforma za razvijanje rada policije u zajednici i produbljivanja saradnje između građana i policije, koja je u njihovoj službi.

Glavni sponzor sajma Moja kravica za mališane je pripremila pravu zabavu na čak 70 metara kvadratnih prostora gdje su mališani uz interaktivne igre osvajali lijepe poklone, odmarali na lazy bagovima, družili se s poznatom influencericom Selmom Krificom i ponijeli fotografije za uspomenu iz foto kutka pod nazivom „Probudi dijete u sebi“.

Organix, jedan od partnera sajma mališanima je podijelio zdrave slatkiše, bez šećera, umjetnih boja i aditiva a Pino Nature hotel razveselio ih je oslikavanjem lica. Double care – Violeta sajamskim cijenama i bogatim poklonima razveselila je roditelje a voda Leda Junior osigurala je besplatnu vodu za svu djecu i posjetioce. U Dukat kutku su djeca mogla bojati i osvajati darove a dugogodišnji partner sajam Fun team omogućio je djeci priliku za fotografiranje i druženje s djeci najdražim super junacima. Zahvaljujući sportskom klubu Challenge najmanji posjetioci su imali priliku iskušati svoje sportske vještine na sportskom poligonu a bile su tu i adrenalinski tobogani za veću djecu.

Dječiji sajam je putem svoje facebook stranice Dječiji sajam – Kids Fair i like&share aktivnosti  osigurao noćenje za jednu porodicu u Pino nature Hotelu na Trebeviću i posjet sajmu a osigurali su još 24 poklona koja danas već putuju na adrese najsretnijih dobitnika.

Organizatori se zahvaljuju svim partnerima i javnim organima koji su zajedničkim snagama omogućili da se u Sarajevu održi još jedna novembarska dječija čarolija koja se, kako je rekao jedan od posjetilaca, slobodno može zvati „Dječiji sajam, festival ljubavi i prijateljstva“.

ljepotaizdravlje.ba

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.