Domaći džem sa chia sjemenkama i bobičastim voćem prema receptu food blogerice Berine Kapa

by | 15 Novembra, 2023

Berina Kapa naša je food kolumnistica koja na jedinstven način predstavlja recepte koje sama kreira vodeći se planom ishrane za autoimunu bolest s kojom se i sama bori već duži niz godina

Za domaći džem ne može biti zdravije alternative budući da ćete znati tačno koji su sastojci upotrijebljeni: vi ste to napravili! Donosimo recept za koji su vam potrebna samo tri sastojka, od kojih ćete dobiti ukusan džem bez šećera i konzervansa.
Sastojci: 
– 250 g zamrznutog bobičastog voća (miks zamrznutog šumskog voća)
– 1 kašika chia sjemenki
– 2 kašike tekućeg zaslađivača (med, agava ili po želji).
Priprema: 
Stavite sastojke u šerpu ili dublju tavu i stavite na laganu vatru. Kako se bobice počnu odmrzavati, počeće da puštaju tečnost na dnu posude. Neprekidno miješajte dok bobice ne puste sok. Zatim na jačoj vatri prokuhajte smjesu.
Potom, pomoću gnječilice za krompir, izgnječite bobice kako bi dobili glatku, ujednačeniju teksturu. Nastavite da kuhate dok se smjesa ne zgusne i dok se ne pojave mjehurići u posudi. U ovoj fazi, džem bi trebao preći u stanje želatina.
Prebacite džem u teglicu i ohladite na sobnoj temperaturi ili u frižideru, nakon čega je spreman za konzumiranje.

Više o Berini i njenom radu možete pogledati
na Instagramu @bekihealthybowl

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.