Tri sjajna doručka ako pazite na dnevni unos proteina

by | 28 Aprila, 2024

Nebrojeno puta smo čuli kako hranjiv doručak mora sadržavati proteine, no nerijetko nam ponestane ideja šta odabrati, a da je istodobno brzo i ukusno. Donosimo prijedloge za tri doručka koji će zadovoljiti dnevni unos proteina

Proteini su ključni dio zdrave prehrane. No oni se ne nalaze samo u hrani nego je od njih građeno i naše tijelo. Sami proteini građeni su od dvadeset različitih aminokiselina i razlikuju se s obzirom na broj i redoslijed aminokiselina koje ih grade. Od dvadeset aminokiselina, njih jedanaest tijelo može samo sintetizirati i to su neesencijalne aminokiseline, dok devet aminokiselina ne možemo sami proizvesti te je stoga nužno da ih u organizam unosimo hranom – to su esencijalne aminokiseline.

Iako smo svjesni da su nam proteini neophodni, ponekad je teško uvijek posezati za hranom koja ga sadrži, naročito ako smo svako jutro u žurbi i ne stignemo misliti o tome. Donosimo ideje za jela koja u sebi sadrže proteine te će vas, bez sumnje, držati sitima i do nekoliko sati. Svaku od ideja u potpunosti možete prilagoditi sebi i svojim potrebama, a u nastavku donosimo temelje za svaku od njih.

#1 Omlet s povrćem

Jedan od najbržih i najlakših obroka za doručak koji možete svakodnevno pripremiti svakako je omlet, a ovisno o svojim željama, možete ga oblikovati baš prema svome ukusu. U jaja možete dodati povrće koje u tom trenutku imate kod kuće, poput cherry rajčica, gljiva, paprike i slično, a uz malo začina doručak će nalikovati pravoj gozbi.

#2 Zobena kaša s maslacem od kikirikija

Zobena kaša mnogima nije omiljeni izbor za prvi obrok, no kada je riječ o sitosti, nema joj premca. No da bi uistinu bila ukusna, treba je skuhati u biljnom ili kravljem mlijeku te joj dodati bobičasto voće, cimet i maslac od kikirikija. Maslac će vas u kombinaciji s kašom držati sitima do ručka, no imajte na umu da je on poprilično kaloričan pa pripazite na količinu.

#3 Avokado na tostu

Ako jutro ne možete zamisliti bez ugljikohidrata, posegnite za tostom s avokadom. Potrebno je samo prepeći tost i na njega dodati zgnječeni avokado (polovica avokada na dva komada tosta) koji ćete prethodno dobro začiniti biberom, soli i paprikom u prahu.

Imamo recept za najukusniji smoothie od špinata koji će vas razbuditi

 

 

ljepotaizdravlje.ba

iStock via Getty