Ako želite da ograničite unos kafe, ovo su naše alternative

by | 9 Aprila, 2024

Svima omiljena prva jutarnja šoljica kafe nikome neće nanijeti štetu, posebno ako je ne pijete na prazan stomak. No, ukoliko želite smanjiti unos kafe, predlažemo neke od alternativa za unos kofeina koje će vam se svidjeti

Naučno je dokazano da kofein u malim količinama može biti dobar za zdravlje jer je ova biljka moćan antioksidant, koji povećava nivo psihofizičke spremnosti i pojačava koncentraciju. Problem nastaje zbog toga što ljubitelji ovog crnog napitka obično tokom dana popiju mnogo više od preporučene jedne ili najviše dvije šoljice.

Tada svi benefiti izostaju dok istovremeno dolazi do niza loših posljedica. Kafa može uzrokovati i ubrzan rad srca, glavobolje, anksioznost… Ako spadate u onu grupu ljudi koja bi željela ograničiti unos kafe ili je potpuno prestati konzumirati, donosimo prijedloge alternativnih načina za unos kofeina koji vam mogu pomoći u tome da se oslobodite ove navike.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cup of Couple (@cupofcouple)

Matcha latte

Matcha je vrsta zelenog čaja koja se pravi posebnom tehnikom od celog lišća ove biljke zbog čega sadrži mnogo veću koncentraciju nutritijenata od drugih vrsta zelenog čaja. Dokazano je da pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, povećava koncentraciju i smanjuje anksioznost, a pospešuje detoksikaciju organizma i pomaže u mršavljenju. Dnevno ne bi trebalo popiti više od 4 šolje ali optimalan broj je 2 do 3. Iako matcha zeleni čaj ima puno benefita, on sadrži i kofein koji izaziva zavisnost i može izazvati neprijatne simptome ako odjednom prestanete da ga uzimate.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cup of Couple (@cupofcouple)

Crni ili zeleni čaj

Poznato je da pored kafe, crni i zeleni čaj također imaju određenu dozu kofeina u sebi. Ako ste ljubitelj mlijeka, ili biljnog mlijeka, čaj je napitak koji možete kombinirati za još bolji ukus. Također, crni i zeleni čaj imaju dodatne benefite za zdravlje organizma, ali i njegovu hidrataciju. Zbog toga što posjeduje manji nivo kofeina od kave, crni i zeleni čaj možete piti u kasnim popodnevnim satima ako osjetite da vam je to potrebno. Preporuka je svakako da se ne konzumira pred spavanje jer mogu poremetiti san.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cup of Couple (@cupofcouple)

Napitak od žitarica

Kafa od žitarica predstavlja favorit za one koji obožavaju miris i okus kafe, a ne mogu je konzumirati. Riječ je o mješavini ječma, raži, cikorije i korijena repe koji je dostupan u trgovinama zdrave hrane. Kada se pripremi s mlijekom, podsjeća na cappuccino. Ima veliki broj benefita po opće zdravlje organizma, a odlična je alternativa za one s visokim krvnim tlakom ili problemima sa želudcem. Ujedno, vrlo je ukusan napitak koji možete konzumirati više puta tokom dana zbog toga što sadrži kofein, ali u vrlo malim količinama.

Zobena kaša s voćem savršen je recept za zdrav početak dana

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram