Categories Kada, gdje, s kim…, PROMO

Kalcijum – skriveno bogatstvo mlijeka i mliječnih proizvoda

Kalcijum je najčešći mineral u ljudskom tijelu koji se prvenstveno nalazi u kostima. Tokom adolescencije, adekvatan unos kalcijuma u tijelo jako je važan, jer se u tom periodu stvara čak 90 posto naše ukupne gustoće mineralnih kostiju. Ako ima nedostatka kalcijuma u adolescenatskoj dobi njihov rast se može usporiti.

Kalcijum takođe igra važnu ulogu u zrelim godinama – od oko četrdesete godine starosti primjećujemo postupno opadanje gustoće kostiju. Kalcijum pomaže u postizanju ravnoteže između njegove ugradnje i resorpcije. Za vrijeme menopauze žene često imaju smanjenu gustoću mineralnih kostiju ili osteopeniju, što može biti preteča teške osteoporoze – frakture kostiju koje su sklone prelomima.

Odrasla osoba bi trebala konzumirati oko 800 miligrama kalcijuma dnevno. Ova se vrijednost može postići sa samo 250 grama tečnog jogurta ili 30 grama sira.

Preporučeni dnevni unos kalcijuma:

Dob – Kalcijum mg / dan
Odrasli 800 – 1.000
Djeca (3 godine) 600
Djeca (8 godina) 900
Trudnice 1000
Majke dojilje 1000

Kalcijum je vrlo važan za naše tijelo – prati naš razvoj, ispravnu funkciju mišića i mnoge druge funkcije u tijelu. Uprkos pozitivnim efektima kod konzumiranja kalcijuma izuzetno je važno unijeti pravu količinu u naše tijelo. Gornja granica kalcijuma u tijelu je 1.500 miligrama, a dnevno pretjerivanje sa unosom može imati sasvim suprotan efekat.

Tekst i foto: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *