Categories Kada, gdje, s kim…, PROMO

Mliječno je super: Mama, pažnja!

Adolescenti ponekad praktikuju moderan, alternativan oblik ishrane kojim se isključuju određene grupe hrane, oponašajući svoje pop idole. Dakle, može da postoji nedostatak određenih nutrijenata kod djece i adolescenata, a koji su veoma potrebni za njihov razvoj. U ishrani koja u potpunosti isključuje meso, mliječne proizvode i jaja (kod vegana) može da se razvije nedostatak vitamina B12, koji između ostalog doprinosi funkcionisanju nervnog i imunološkog sistema.

Foto: Promo
Foto: Promo

Potrebe za kalcijumom su velike posebno kod adolescenata, jer se u tom periodu najviše razvija i jača koštana masa. To postavlja temelje za period od pedesete godine života, kada koštana masa zbog hormonalnih promjena počinje da se smanjuje, što može da dovede do pojave osteoporoze. Kalcijum je potreban praktično svakoj ćeliji u organizmu, koštanom tkivu s obzirom na to da naše tijelo čuva važne zalihe kalcijuma u slučaju njegovog nedostatka. Ovaj mineral je uključen u različite procese u organizmu i neophodan je za održavanje zdravih kostiju i zuba. Mlijeko i mliječni proizvodi su bogat prirodni izvor kalcijuma, koji naše tijelo može dobro da iskoristi zbog povoljne kombinacije drugih materija u mlijeku.

Zahvaljujući našem modernom i nepravilnom načinu života te pretjerano kaloričnoj ishrani kod djece i adolescenata, široko je rasprostranjena sve veća gojaznost. Da biste dobili i održavali zdravu tjelesnu težinu, uz redovne fizičke aktivnosti vrlo je važna i uravnotežena ishrana koja može da uključuje obrano mlijeko i mliječne proizvode od obranog mlijeka.

Stručnjaci preporučuju raznovrsnu i uravnoteženu ishranu koja uključuje redovnu konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda. Izbor i količina namirnica u svakodnevnoj ishrani treba da se prilagodi nutritivnim i zdravstvenim potrebama pojedinca.

MJS II_PR za WEB-oglasavanje_Footer BiH

TEKST: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *