Categories Uradi sama

8 genijalnih načina na koje možete koristiti so u domaćinstvu!

So vam može koristiti za puno više od poboljšavanja okusa omiljenih jela. Vrijeme je da natrijumovom hloridu dodamo kreativnu crtu.

Evo na kojih osam genijalnih načina još možete koristiti so…

#1 Spriječite truljenje jabuka

Kratko namakanje u slanoj vodi može pomoći u čuvanju svježeg izgleda i okusa jabuke – ono usporava tamnjenje uzrokovano oksidacijom.

Dodajte 1/2 kašičice soli u jednu šolju hladne vode i promiješajte. Namačite jabuke u slanoj vodi oko deset minuta, a zatim ih osušite i ostavite do korištenje ili služenja. Isperite ih vodom – okus će biti kao da ste ih tek nasjekli.

#2 Brže ohladite piće

Dodajte soli u kantu za led i pića će se brže hladiti – što je posebno praktično u ljetnim mjesecima.

Da biste brzo ohladili flašu vina ili pjenušavog vina, stavite je u posudu s ledom ili drugu duboku plastičnu posudu. Dodajte sloj leda na dno i pospite s nekoliko kašika krupne soli. Nastavite stavljati sloj po sloj leda i soli dok ne dođete do vrha flaše pa uspite vode dok ne dođete do zadnjeg sloja leda. Nakon 10 do 12 minuta otvorite i poslužite.

#3 Očistite dasku za sječenje

Kako biste uklonili mirise s drvene daske za sječenje, stavite veliku količinu morske soli direktno na njenu površinu. Lagano trljajte vlažnom krpom pa dasku isperite sapunicom i toplom vodom.

#4 Uklonite miris bijelog ili crvenog luka s ruku

U ruke utrljajte mješavinu soka od limuna i soli pa ih operite sapunom. Miris bi trebalo odmah da nestane.

#5 Pokupite razbijeno jaje

Ako vam se razbilo jaje na kuhinjskom pultu ili podu, na nered dodajte još i so. Ostavite da se “marinira” oko 20 minuta pa ćete ga lako moći pokupiti.

#6 Očistite odvod

U kuhinjski ili odvod  u kupatilu stavite 1/2 šolje soli pa ulijte jednu litru tople vode jednom sedmično. Tako ćete “pomoći” svojim odvodima da se ne zaštopaju.

#7 Vratite sjaj staklu

Pomiješajte 1/3 šolje morske soli s dvije kašike sirćeta kako bi dobili pastu. Nanesite je na unutrašnjost stakla i pustite da odstoji 20 minuta. Zatim oribajte i isperite pastu sa stakla. Kad se osuši sijaće kao novo.

#8 Očistite šolje za kafu

Utrljajte unutrašnjost uprljane šolje za kafu ili čaj solju i gledajte kako se mrlje otapaju, piše Real Simple.

Izvor: 24sata.hr Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *