Categories Kosa

Nove plavuše: Pet pravila o njezi vaše nove boje!

Na promjenu frizure i boje kose većina žena odluči se barem jednom godišnje. Često se radi o prelazu iz tamnijih nijansi u plavu boju. Zato donosimo pet važnih pravila za njegu kose kojih bi sve plavuše trebalo da se pridržavaju, a pogotovo one koje su to tek postale!

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Rjeđe perite kosu

Zbog samog farbanja kose vlasište može biti suho, a onda često šamponiranje samo pogoršava situaciju jer uklanja prirodna ulja. Kako bi kosa povratila prirodnu vlažnost, treba je rjeđe  šamponirati i prati. Takođe, zbog čestog pranja kose boja će brže izblijediti.

2. Pomno birajte šampon za kosu

Ljubičasti šampon i regenerator biće vam od ogromne pomoći kada je u pitanju održavanje plave boje. Takođe, birajte one proizvode koji u sebi ne sadrže sulfat i alkohol jer oni mogu dodatno isušiti kosu.

3. Koristite maske za kosu

Maske su idealne za što bolji i što brži oporavak kose. Jednom sedmično koristite maske za kosu, i to one za temeljnu i duboku regeneraciju kose.

4. Budite strpljivi s farbanjem kose

Prelaz iz tamnosmeđe u plavu boju nije baš jednostavan. Riječ je o procesu koji često zahtijeva nekoliko odlazaka frizeru kako bi se kosa što manje oštetila. Ako ste prava brineta, onda prvo započnite s plavim pramenovima te se dogovorite s vašim frizerom o idućim koracima.

5. Koristite proizvode za zaštitu kose

Osim boje, lomljenje i pucanje vlasi isto tako uzrokuje i toplota. Tačnije, visoke temperature prilikom sušenja i oblikovanja kose. Zato je korištenje proizvoda za zaštitu kose od toplote izuzetno bitno. Takođe, smanjite temperaturu na alatima za oblikovanje kose.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *