Categories Beauty

Japanska masaža lica izravnaće bore i podmladiti vas

Koža lica s godinama postaje opuštenija zbog slabljenja mišića, smanjene proizvodnje kolagena i elastina, ali i radi pomjeranja kostiju lica. Posljedica toga su opuštanje brade i obraza.

Japanac Chiyo Hayashi razvio je posebnu tehniku masiranja lica koja pomaže u vraćanju kostiju lobanje u početnu poziciju i poboljšava mikrocirkulaciju u tkivu lica. Radi se o Korugi masaži.

Ova masaža, između ostalog, uklanja umor s lica i podočnjake, a samo lice čini sjajnijim. Koža postaje elastičnija što doprinosi uklanjanju dubokih bora dok je ten zbog podsticanja cirkulacije puno ljepši.

Sve što vam je potrebno za ovu masažu su ulje za masažu i ogledalo. Izvodite je jednom sedmično, a pokreti i pritisci neka budu jaki, ali bez stvaranja boli. Izbjegavajte ovu vrstu masaže ako imate rane na licu, kronične kožne bolesti, poremećaje limfnog sistema ili ukoliko imate bolesti uha, grla i nosa.

1. Stavite laktove na sto, stisnite dlanove u šake pa ih prislonite na jagodice tako da su prsti okrenuti prema licu. Opustite mišiće i ostanite u tom položaju pet sekundi.

Foto: brightside.me
Foto: brightside.me

2. Malo nagnite glavu unazad pa šakama pritisnite čelo, na dijelu gdje se spaja s kosom, a naglasak pritiska neka bude na srednjem prstu. Polagano pomjerajte šake prema sljepoočnicama i ušima duž linije kose. Nakon toga lagano pomjerajte prste niz vrat sve do ključnih kostiju.

Foto: brightside.me

3. Isprepletite prste, a palčevi neka vam ostanu ravno jer će biti potrebni za masažu. Stavite vrh desnog palca ispod lijevog oka, blizu nosa pa se lagano pritišćući krećite prema ušima. Kliznite niz vrat do ključne kosti pa ponovite zadnji dio vježbe dva puta. Potom istu stvar napravite i na drugoj strani lica, ovaj put s vrhom lijevog palca.

Foto: brightside.me
Foto: brightside.me

4. Napravite šake pa srednje zglobove prstiju stavite malo iznad obrva i vucite gore prema liniji kose. Vratite se do obrva ne dirajući kožu pa ponavljate vježbu dok ne obuhvatite cijelo čelo.

Foto: brightside.me
Foto: brightside.me

5. Podignite obrve i napravite šaku pa klizite srednjim zglobovima kažiprsta i srednjeg prsta uz liniju obrva od sredine prema ušima tako da se obrve nađe u sredini, između ta dva prsta.

Foto: brightside.me
Foto: brightside.me

6. Napravite šaku tako da kažiprst i srednji prst zglobovima strše jer su potrebni za masažu. Pritisnite njima kožu brade u dijelu ispod uglova usana pa povucite prste snažno prema sljepoočnicama. Ponovite sedam – osam puta.

Foto: brightside.me
Foto: brightside.me

7. Stavite vrhove prstiju obje ruke na sredinu čela pa ih vucite lijevo i desno po čelu – prema sljepoočnicama. Potom polagano kliznite prstima od obraza preko vrata do ključnih kostiju, prenosi Bright Side.

Foto: brightside.me
Foto: brightside.me

Pogledajte kako Korugi masaža izgleda kada je izvode profesionalci:

Izvor: 24sata.hr Foto: Arhiva portala

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *