Categories Lice & Make-up

Čini li vas šminka starijom nego što jeste?

Šminka vas može pomladiti, ali isto tako i postarati. Kako biste izbjegli suprotan efekt od željenog obratite pažnju na sljedeće!

Foto: Arhiva portala

#1 Ruž Ako želite izgledati mlađe nanosite svjetliji ruž dok ćete uz tamniji ruž izgledati starije.

#2 Rumenilo Za mlađi izgled koristite toplije, svjetlije nijanse rumenila i nanosite ga na gornji dio jagodica. Ako želite izgledati starije koristite kontrastnije boje.

#3 Taman ten Ako želite izgledati mlađe budite oprezni sa tamnjenjem. Sa tamnjenjem do izražaja dolaze razne mrlje, fleke i nepravilnosti na koži, dok svjetliji ten ostavlja utisak svježine.

Foto: Thinkstock

#4 Obrve Guste obrve uvijek ostavljaju mlađi utisak od stanjenih. Stoga, olovku ili sjenilo u ruke i lagano popunite obrve.

#5  Kreme Kako biste zaštitili svoju kožu koristite isključivo kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Tako ćete smanjiti mogućnost pojave pigmentacijskih mrlja, a i vaš ten će izgledati bolje i zdravije. Ako vam je vrat tamniji za razliku od lica, kupite nešto tamniji puder.

#6 Puder Svako malo morate provjeriti svoj puder. Kako starite koža postaje manje elastična i više suha. Ne želite li izgledati starije nego što jeste koristite nježnije tekuće pudere s lakšom teksturom.

Foto: Guliver/Thinkstock

#7 Pretjerujete s konturisanjem Konturisanje lica može popraviti sitne nedostatke, ali odaje utisak starijeg lica. Koža postaje godinama sve tanja, a obrazi mršaviji, a konturisanje dodatno stanjuje lice, pa možete izgledati starije nego što jeste. Umjesto konturisanja odlučite se za isticanje iluminatorom. Iluminator lagano nanesite na T-zonu, te dodatno od korijena nosa prema jagodicama.

#8 Učvršćujete šminku puderom u prahu ili kamenu Taj se savjet koristio decenijama i teško se odviknuti od te navike, ali sad  postoje sprejevi za fiksiranje šminke koji će pomoći da vaša šminka traje duže, a neće vam naglasiti bore.

#9 Koristite crnu olovku za donje kapke Ovo je odlično funkcionisalo dok ste bili mlađi jer je vizuelno povećavalo oči, međutim kako starite donji kapci jednako kao i gornji postaju spušteni, pa crna olovka ako je stavite na rub donjih kapaka može dodatno “povući” lice prema dolje. Radije koristite bronzane ili neke metalik boje. Npr. metalik modru.

Foto: Thinkstock Izvor: ljepota.covermagazin.com

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *