Categories Make-up

Besprijekorna šminka za zrelu kožu – pravila kojih se morate pridržavati!

Kako starite vaša koža se mijenja pa tako i način na koji koristite šminku. Mnogo proizvoda morate zameniti i prilagoditi drugačijoj teksturi kože koja se promijenila od mlađih dana…

U nastavku vam otkrivamo greške koje se pojavljuju kod šminkanja u određenim godinama i kako ih ispraviti.

Šta ne smijete da činimte i kako da sakrijete znakove starenja pomoću šminke?

Postoji nekoliko pravila kod šminkanja zrelije kože. Potrebno je očistiti, tonirati i hidrirati kožu. Prekriti bore iznad usana svjetlijim nijansama korektora i potamniti područje ispod brade tamnim korektorom.

Nanesite kremasto rumenilo na obraze kako bi vaša koža dobila boju i sjaj. Važno je odbaciti guste mat pudere – umjesto njih koristite mineralne, i to samo na području gdje nemate bora. Zaboravite hladne zemljane i sive nijanse, crne i sedefaste tonove.

Koje sjenke koristiti?

Za šminkanje očiju koristite satenaste i stick matte teksture. Izbjegavajte sedefaste, kao i crne nijanse, te jasne konture i masne senke. Umjesto toga koristite meke smokey sjenke. Obratite pažnju na braon maskaru izgledaćete značajno prirodnije na vašim očima, no što je to crna boja.

Kako izabrati tečni puder za zrelu kožu?

Zrelu kožu je lako identifikovati. Glavni znakovi su gubitak elastičnosti i bore. Na osnovu tih podataka posebnu pažnju treba posvetiti izboru tečnog pudera kako se pogrešnim odabirom naglasile bore.

Puder bi trebalo da bude hidratantan i da sadrži visoki faktor SPF-a, te da bude lagan i fleksibilan. Prisutnost reflektirajućih čestica i sastojaka protiv starenja je dobrodošla. Dobar puder neće samo sakriti bore, već će produžiti i život vaše šminke tokom dana.

Kako odabrati korektor?

Korektor bi takođe trebalo da bude hidratantan, jer je koža ispod očiju suha i tanja. Idealno bi bilo da sadrži čestice koje reflektuju svjetlost. Korektori su po pravilu, gusti i suvi, pa ih koristite samo u tačkasim potezima, kako ne biste naglasili suhoću kože.

Koji ruž izabrati?

Ne zaboravite da koristite olovku za usne. Prednost je bolje dati kremastim i hidratantnim ruževima, a vrlo gustu i suhu teksturu treba izbjegavati. Upotrijebite tople nijanse: breskvu, ružičastu, koralnu ili terakotu. I isključite hladne boje.

Tamni ruž za usne može da se koristi, ali bi takođe trebalo da bude biti topliji, bliži grimiznom tonu. I ne plašite se crvenog ruža: glavno pravilo je da pronađete dobar ton.

Kako koristiti bronzere i highlightere?

Korektivna sredstva, kao što je recimo bronzer, bolje je koristiti u kremastom obliku, kao na primjer u sticku. Ova tekstura ne naglašava nepravilnu teksturu i bore, za razliku od suhih i puderastih tekstura.

Isto pravilo vrijedi i za odabir highlightera. Proizvod ne smije da sadrži velike reflektirajuće čestice – samo najsitnije za lagani sjaj kože. Može se zamijeniti i sjajnim primerom koji možete dodati na tečni puder i laganim kružnim pokretima prenijeti na jagodice, vrh nosa i iznad usne.

Izvor: elle.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *