Categories Njega

Ulje jojobe jedno je od najcjenjenijih u njezi kože

Zbog svojih blagotvornih svojstava, ulje jojobe krije se u brojnim kozmetičkim proizvodima. 

Iako svako ulje za njegu ima svoje jedinstvene prednosti, jedno od njih ističe se svojom svestranošću, kvalitetom i dubokom hidratacijom, a radi se o ulju koje zapravo nije ulje – ulju jojobe.

“Pustinjsko zlato”

Ulje jojobe je tekući vosak, prikupljen iz sjemena stabla jojobe koja su rasprostranjena u pustinjskim područjima širom Sjeverne Amerike, zbog čega ga često zovu “pustinjskim zlatom”. Zbog svojih blagotvornih svojstava, ulje jojobe veoma je cijenjen sastojak kozmetičkih proizvoda te jedno od najčešće korištenih biljnih ulja.

Bogato je mineralima, sadrži znatne količine vitamina E, kompleks vitamina B, a po hemijskom sastavu je slično sebumu jer formira tanki i nemasni sloj koji omogućava disanje epiderme te je zbog toga pogodno za njegu masne kože. Osim toga, njegova prirodna hidratacijska svojstva i brzo upijanje u kožu čine ga idealnim i za njegu suhe, osjetljive, ali i zrele kože.

Ovo dragocjeno ulje nije komedogeno, a s obzirom da ne uzrokuje iritacije ni alergijske reakcije na koži, najčešće se koristi u kremama, losionima, sapunima, pilinzima te proizvodima na njegu kose.

Kao jedno je od najkvalitetnijih ulja u kozmetici, ulje jojobe ima brojne prednosti i blagodati za našu kožu, a ovo su samo neke od njih:

Pomaže u održavanju hidratacije kože, kožu čini mekanom i glatkom te joj vraća sjaj

Omogućava antioksidativnu zaštitu prvenstveno jer je bogato flavonoidima i vitaminom E koji štite kožu od oksidativnih oštećenja

Ima protivupalna svojstva koja pomažu umiriti kožu, pa je zbog toga djelotvorno i kod ozbiljnijih dermatoloških problema poput psorijaze i ekcema, a pomaže i kod opekotina od sunca

Korisno za njegu problematične kože sklone aknama zbog toga što uništava bakterije i klice te tako sprečava nastanak bubuljica

Izvor: zena.rtl.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *