Categories Njega

Ulje pasjeg trna – idealno za kosu i kožu

Pasji trn sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata neophodnih za normalno funkcionisanje tijela.

Ulje ove biljke sadrži ogromnu količinu vitamina A u sebi, zbog čega savršeno štiti kožu od slobodnih radikala, odlaže proces starenja kože, poboljšava njen tonus i smanjuje promjenu boje.

Dobija se iz plodova grmlja koje uglavnom raste u Rusiji, Kini i nekim evropskim zemljama, uključujući Njemačku i Poljsku. Ima karakterističan voćni miris i vrlo intenzivnu narandžasto-crvenu boju. Primjenjuje se prvenstveno kao sastojak kreme za lice: hidratantne, smanjuje promjenu boje i protiv starenja, a sastavni je dio kozmetike za kosu: šamponi, balzami i maske.

Ono što ga razlikuje od ostalih biljnih ulja je, pre svega, ogroman sadržaj vitamina A u obliku karotenoida – odatle potiče njegova intenzivna boja. Vitamin A ima snažno regenerativno dejstvo protiv bora i prirodni je UV filter.

Odlikuje ga i jedinstven sastav masnih kiselina – ono sadrži visoku koncentraciju omega-7 (palmitinsko-oleinske) masne kiseline, koja je prirodni sastojak lipida kože, a koji značajno utiče na regeneraciju epiderma. Osim toga, to je takođe ogromna doza vitamina C i E, minerala i flavonoida.

Ulje je prvenstveno namenjeno za negu oštećene, suhe i kože koja se peruta.

Glavne prednosti upotrebe ulja biljke pasji trn: brine za pravi nivo hidratacije kože, poboljšava boju kože, štiti kožu od slobodnih radikala, stimuliše proces regeneracije epiderma, liječi i umiruje lezije od akni, umiruje iritacije i promjene na koži izazvane alergijskim reakcijama, sprečava gubitak kose i jača koren kose, djeluje protiv peruti.

Ulje “morskog šipka” savršeno je kao kozmetika za njegu lica, tijela i kose. Zbog jake boje, preporučuje se nanošenje na kožu u koncentracji do 5%.

#1 Kao serum: Koristite ga po cijelom licu neposredno prije nanošenja kreme.

#2 Kao krema: Dodajte nekoliko kapi svojoj omiljenoj dnevnoj ili noćnoj kremi.

#3 Kao losion: Dodajte nekoliko kapi u losion za tijelo.

#4 Za kosu: Možete ga kombinovati sa drugim uljem, na primjer, slatkim bademima ili jojobom, ili ga koristitis samog.

#5 Kao maska: Dodajte nekoliko kapi svojoj omiljenoj maski za kosu ili regeneratoru.

Potražite ga u prodavnicama biljne i zdrave hrane. Ne zaboravite da izaberete hladno presovano, nerafinisano. Trebalo bi da se prodaje u tamnim bocama.

Izvor: Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *