Volvo u projektu induktivnog napajanja

by | 22 Jula, 2011
Volvo Car korporacija i belgijska kompanija za tehnološki razvoj Flander's Drive, te nekolicina drugih, razvija sisteme i metode napajanja koji zaobilaze potrebu oslanjanja na klasične utičnice i kablove.
 
Preko tehnologije induktivnog napajanja, energija se prenosi bežično u bateriju automobila putem napajajućih ploča, koje su ugrađene u površinu ceste.
Električni Volvo C30 dostavljen je kompaniji Flander's Drive na modifikaciju koja će ga pripremiti za induktivno napajanje. To je i formalni početak projekta nazvanog „Kontinuirani električni pogon“ (CED). Drugi sudionici u ovom projektu su belgijski proizvođač autobusa Van Hool, te proizvođač tramvaja Bombardier.
„Cilj je osigurati nesmetan i praktičan rad, te posjedovanje električnog automobila“, izjavio je  Johan Konnberg, projektni menadžer pri odjelu za posebna vozila Volvo Car korporacije. 
Kod induktivnog napajanja, ploče za napajanje zakopane su u zemlji, na primjer kod kuće ispod mjesta gdje je automobil parkiran. Kada je automobil parkiran iznad ploče energija iz nje prenosi se bez fizičkog kontakta na napajajuću jedinicu automobila. Nekoliko proizvođača automobila i tehnoloških kompanija provode istraživanja u ovom polju, ali trenutno nema nijednog proizvođača koji na tržištu može ponuditi dovršen proizvod.
„Jedno od značenja ovog projekta jest i integracija tehnologije induktivnog napajanja u površinu ceste kako bi se energija mogla direktno dopremati u automobil. To je inteligentno rješenje koje je u neku ruku stvar budućnosti“, rekao je Konnberg.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.