Categories PORODICA

Kako tinejdžere zainteresovati da provedu vrijeme s roditeljima?

Tokom vikenda želimo da se družimo sa cijelom porodicom, ali tinejdžeri često ne gledaju na ovu ideju sa oduševljenjem. 

Ako imate tinejdžera u kući, otkrićemo vam nekoliko načina koji će vam pomoći da pravilno pristupite djeci u “najtežem” uzrastu. Vrijedno je zapamtiti da iako naša djeca uvijek ostaju djeca za nas, oni su adolescenti sa svojim potrebama. Što se ozbiljnije tretira ova činjenica, prije možemo uspostaviti dobre odnose i kvalitetno provesti zajedničke trenutke.

Ako tinejdžer/ka nije oduševljen/a u vezi sa zajedničkim izletom, pitajte šta bi volio/voljela da radi. Možda jednostavno ne voli mjesto koje ste izabrali, ali poznaje prelijepa mjesta koje će rado predložiti. Pokušajte da pronađete kompromis.

Najvjerovatnije, ako idete na odmor sa svojim odraslim prijateljima i želite da i vaše dijete pođe sa vama, tinejdžeru se to neće dopasti. Predložite mu da pozove nekoliko svojih prijatelja, na taj način svi će se svi dobro zabaviti.

Kada odete na izlet sa tinejdžerom, pokušajte da ga tretirate kao odraslu osobu. Možda će zapaliti vatru brže od vas ili pripremiti neobično jelo za piknik.

Dajte djetetu malo nezavisnosti i ono će vas iznenaditi – pokazaće vam da se zaista ponaša kao odrasla osoba.

Ni u kom slučaju nemojte voditi mentorske govore – nijedan tinejdžer to ne voli. Čak i ako vam se čini da je dijete naivno za svoje godine i mislite da ste vi bili “pametniji” nemojte mu to direktno reći.

Zajednički odmor bi trebalo da bude zaista zajednički. Manje alkohola, više igara: sport, društvene ili intelektualne igre… Organizujte zabavu, koja je zanimljiva za sve, koja će prijati vašem djetetu i zbližiti još više sve članove porodice.

Izvor: Ženski magazin Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *