Categories PORODICA, Vaše dijete

Podignite pametno & kreativno dijete

Tačno je da se inteligencija i kreativnost u određenoj mjeri nasljeđuju, ali treba naglasiti da su uloga roditelja i vaspitne metode koje oni primjenjuju – presudni. Evo šta o tome misle stručne osobe…

Foto: Guliver/getty
Foto: Guliver/getty

U prve tri godine života mozak djeteta razvija se zapanjujuće brzo. Ipak, većina roditelja pita se da li postoji neki parametar optimalnog razvoja intelekta. Danas postoje čvrsti dokazi da odrastanje u stimulativnom okruženju i porodici punoj ljubavi može biti veoma podsticajno, i to mnogostruko.

ZAŠTO JE VAŽNA STIMULACIJA?
Beba se rađa sa nekoliko miliona nervnih ćelija (neurona) u mozgu, koje u tom trenutku još uvijek nisu povezane. Taj proces odvija se tokom prvih godina života, dok dijete prikuplja informacije i počinje da shvata svijet u kojem živi.
Naučni dokazi potvrđuju da je za pravilan razvoj mozga neophodno mnogo stimulacije. Istraživanja i eksperimenti na životinjama pokazali su da se kod jedinki kojima se nudi više predmeta za igru neuroni brže vezuju nego kod onih koje se ne stimulišu na ovakav način.
A prema jednoj od popularnih naučnih teorija, u mozgu inteligentnih ljudi postoji mnogo više veza između nervnih ćelija – zato oni brže i efikasnije obrađuju informacije od manje inteligentnih ljudi.

PRIRODA VS VASPITANJE
Naravno, osim neophodnih stimulativa iz okruženja, geni igraju važnu ulogu u tome koliko će vaše dijete biti inteligentno. Međutim, nije zanemarljiv ni uticaj vaspitanja. Dakle, ne zavisi sve od načina na koji ga vaspitavate i učite – i priroda igra važnu ulogu.
Dijete se rađa s instinktom i potrebom da traga za novim informacijama. Raznim vještinama ga učite, a da toga niste ni svjesni. Na primjer, instinktivno se obraćate mališanu “recitatorskom” intonacijom, koja podstiče razvoj njegovih jezičkih sposobnosti. Istraživanja pokazuju da je takvo obraćanje bebama mnogo stimulativnije za mentalni razvoj od ravnomjernih tonova kojima se odrasli služe u međusobnoj komunikaciji.

Kako da pomognete mališanu da bolje uči, pogledajte na sljedećoj stranici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *