Categories PORODICA

Zajedničke aktivnosti jačaju porodicu

Svaka porodica bi trebala imati zajedničke aktivnosti u kojima uživa i koje bi trebale postati redovni i sastavni dio života njenih članova. Neke mogu biti formalne, poput vjerskih rituala ili sudjelovanja u humanitarnim aktivnostima, dok druge mogu biti rekreativne i zabavne, poput odlaska u prirodu, kino.. Kakve god da su, ove aktivnosti mogu pomoći u jačanju jedinstva porodice.

Važnost komunikacije

Komunikacija između roditelja i djece treba biti prioritet svake porodice. Veoma je važno da se pronađe vrijeme za razgovor u kojem se razgovara o dnevnim i nedjeljnim aktivnostima, razmjenjuju osjećaji i tokom kojeg članovi porodice stvarno slušaju jedni druge. Poštovanje privatnosti djece je od izuzetne važnosti, posebno kada tokom puberteta  počnu iskazivati neovisnost, jer u tom periodu mogu imati neke probleme koje ne žele  otkriti svojoj braći i sestrama. Roditelji bi trebali biti u mogućnosti da imaju individualan razgovor sa svakim djetetom, bez prisustva druge djece. Ukoliko roditelj uvaži želju djeteta za privatnošću, to će pomoći izgradnji povjerenja između roditelja i djeteta.

Rekreacija i kulturne aktivnosti

Porodična rekreacija je važan način jačanja porodice. Sportovi (sudjelovanje ili  gledanje), igre, gledanje filmova ili šetnja u parku, dobar su način da se poveća bliskost i smanji stres.
Kulturne aktivnosti također su veoma dragocjene. Posjeta muzejima, bibliotekama, pozorišnim predstavama, te odlazak na koncerte, mogu proširiti porodične horizonte i produbiti ljubav prema umjetnosti.

Čitanje i pjevanje na glas

Čitanje i pjevanje na glas kod porodice potiče osjećaj bliskosti i ljubavi prema muzici i knjizi. Roditelji bi trebali znati kakve priče njihova djeca vole čitati i koju muziku vole slušati.

Praznici

Ovo je još jedan izvor zabavne porodične aktivnosti. Djeca će učiti o historiji, značenju i ritualima određenih praznika ukoliko sudjeluju u pripremama i proslavama.

Duhovne aktivnosti

Religija igra važnu ulogu za mnoge porodice, posebno u uspostavljanju moralnih vrijednosti. Nije nužno ići u crkvu, sinagogu, džamiju ili drugo mjesto bogoslužja redovno. Međutim, veoma je važno dijeliti moralne vrijednosti sa svojom djecom i pomoći im da razviju osjećaj porodične istorije i kontinuiteta porodice, ali i da razviju poštovanje prema različitostima. Sa djecom je neophodno često razgovarati o nekim općim moralnim vrijednostima: poštenju, suosjećajnosti, prijateljstvu i slično.

Izvor: roditeljstvo.com/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *