Categories PROMO

Predstavljena nova sezona ekološkog projekta “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine”

Jedan od najvećih ekoloških projekata “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” u pet godina ostvario je zapažene rezultate i okupio veliki broj učesnika. Akcije čišćenja voda održane su na čak 23 lokacije, uključeno je više od 150 ronilaca, a svake godine veliki broj građana podržao je akcije. Sjajni rezultati najbolji su pokazatelj organizatorima, kompanijama Henkel, Bingo i Eko život da su njihovi napori naišli na odličan odaziv zajednice. Sa zajedničkim ciljem da rijeke i jezera BiH budu što čišće i okoliš što zdraviji za život, nastavlja se saradnja s Ronilačkim klubom “Bosna” koji će i ove godine biti zadužen za akcije čišćenja voda.

Nakon prodajne akcije u kojoj mogu učestvovati svi građani kupovinom Persil, Bref i Somat proizvoda u Bingo prodavnicama do 31. decembra, u proljeće se kreće s akcijama čišćenja na pet lokacija: rijeka Drina, Grabovačko jezero ispod Jablanice, Boračko jezero kod Konjica, Malo Plivsko jezero kod Jajca, te rijeka Željeznica kod Sarajeva.

Na konferenciji za medije, u susret šestoj godini projekta, predstavnici organizatora predstavili su planove za novu sezonu.

“Jako smo ponosni na ovaj projekt koji već šestu godinu uspješno radimo s našim partnerima i koji je prepoznat sad već kao snažan projekt koji ima ozbiljne rezultate i koji afirmiše pitanje svijesti o zaštiti čistoće voda. Količine otpada koje svake sezone izroni naš tim ronilaca ozbiljno nas upozoravaju da moramo nastaviti s akcijama čišćenja i jako sam zahvalan partnerima Bingu i Eko životu te Ronilačkom klubu Bosna, koji nas podržavaju u ovim naporima”, izjavio je Admir Suljević, voditelj prodaje Henkel BiH.

Admir Suljević

“Šest godina je dug period u kojem smo uradili mnogo toga: od niza trade aktivnosti, kako bismo kupcima približili ekološki prihvatljive proizvode, preko akcija čišćenja pa do involviranja obrazovnog sistema u naše aktivnosti. Ali podizanje svijesti o okolini ne treba da bude samo zadatak privrednika, trebaju se uključiti svi, jer ta se svijest razvija od ‘malih nogu’ i počinje sa kućnim odgojem, a kasnije je neophodno da se uvrsti i u formalno obrazovanje. Bili bismo najsretniji da ronioci uopšte nemaju posla na lokacijama i da se naše akcije završe lijepim druženjem djece i ronilaca na čistim rijekama, a ne izvlačenjem tona otpada”, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Binga.

Tatjana Paunoski

“Jako smo sretni i zadovoljni rezultatima i odjekom kojeg je ovaj projekt postigao proteklih godina. Ono što djeluje kao motivacija da nastavimo dalje s akcijama čišćenja jeste upravo ono što vidimo kad zaronimo i otpad koji izronim s dna naših rijeka i jezera. Taj je problem godinama zapostavljen i jako smo ponosni i zahvalni našim partnerima što već šestu godinu vode ovaj hvalevrijedan projekt”, objasnio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba “Bosna”, čiji će ronioci ponovno izroniti otpad za koji će se pobrinuti društvo Eko život.

Hrvoje Gavrančić

“Jedan od glavnih zadataka kompanije Eko život jeste podizanje svijesti stanovništu, te unapređenje sistema. Ovakvi projekti su od velikog značaja, samim time što ukazujemo na problem i želimo podstaknuti sve nas i naše sugrađane da osvijeste potrebu za očuvanjem čistoće naših rijeka i jezera”,zaključila je Azra Zahirović predstavnica kompanije Eko život.

Azra Zahirović

“Zajedno za čiste vode BiH” nema samo veliki društveni značaj već i uočljiv doprinos kad je zaštita okoliša u pitanju i zato poziva sve građane da daju svoj doprinos učestvovanjem u prodajnoj akciji koja u Bingo prodavaonicama traje do kraja godine.

Tekst i foto: PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *