Categories PROMO

Projekat Zdravo! Istraživanja pokazuju da samo 20,7% učenika dnevno konzumira preporučenih pet obroka

Sedma sezona projekta Zdravo! koji kompanija Nestlé realizuje u partnerstvu s Atletskim savezom BiH uspješno je privedena kraju. O važnostima pravilne ishrane i značaju fizičke aktivnosti edukovano je 2.600 učenika iz 34 osnovne škole širom Bosne i Hercegovine. Analize anketnih listića, urađene prije i nakon edukacije, pokazuju da su učenici svoje znanje unaprijedili za 25,8%. Za to su, svakako, zaslužni i profesori fizičkog vaspitanja koji s djecom predano rade, a koji na početku projekta prođu obuke sa stručnjacima u cilju usvajanja najnovijih znanja i metoda u radu s djecom.

“Projekat je dio inicijative ‘Nestlé za zdraviju djecu’ kojom se naša kompanija, kao najveća prehrambena kompanija na svijetu, obavezala da će do 2030. godine, na globalnom nivou, pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. Dakle, to je utkano u naše poslovanje, posvećeni smo promovisanju značaja da djeca jedu zdravije namirnice i da budu aktivna. Drago mi je da smo u prilici svake godine kroz projekat edukovati djecu iz BiH i ukazati im da biraju zdraviji životni stil. Do sada smo ih edukovali 12.500, a u projekat je tokom minulih godina uloženo 400.000 KM”, poručila je Irena Kurtanjek, menadžerica korporativnih komunikacija.

Na osnovu dobijenih podataka zaključujemo da su područja navika u ishrani, fizičke (ne)aktivnosti i svijesti o svom tijelu ona u kojima su utvrđeni brojni problemi te odstupanja od stručnih preporuka. Naime, samo 20,7% učenika dnevno konzumira preporučenih pet obroka, a izražen je problem kod odabira namirnica jer djeca najčešće posežu za slatkišima, grickalicama, gaziranim pićima i brzom hranom.

“Shema tanjira pravilneishrane vrlo je jednostavna, pa preporučujem roditeljima i djeci da je slijede. Uravnotežen obrok, dovoljan unos tekućine te voća i povrća, ključni su za pravilan razvoj djece. Važno je naučiti djecu da je voda najpoželjnije piće za gašenje žeđi, ali i da je zlatno pravilo da dnevno u organizam treba unijeti pet porcija voća i povrća”, poručila je Koraljka Novina-Brkić, regionalna nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Najbolje rezultate u znanju ove godine ostvarili su učenici iz osnovne škole O.Š. “Dositej Obradović” iz Prijedora. Dodijeljene su i nagrade za sport, O.Š. Sokolac koja je ostvarila najbolje rezultate u Nestlé školskoj atletskoj ligi, dok su najbolji sportski pojedinci Almina Rašić iz Banjaluke i Luka Ćurković iz Čitluka.

“Zabrinjavaju podaci da je 12,8% učenika fizički aktivno jedan dan sedmično, 6,7% ne praktikuje nijedan vid fizičke aktivnosti, dok 24,8% učenika smatra kako ima problema s povišenom tjelesnom masom. Na dijeti je 10,1% učenika što je posebno važan podatak jer se dijetalne procedure ne smiju koristiti na svoju ruku, naročito u ovom uzrastu”, naglasio je Nebojša Matijević, predstavnik Atletskog saveza BiH.

Nagrada za najbolji kreativni rad ove godine pripala je O.Š. Sjenjak iz Tuzle.

Zdravo! je tokom minulih godina imao podršku i uspješnih bh. sportista Amela Tuke, Nebojše Golića i Amela Mekića, kao i Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH te Ministarstva prosvjete i kulture RS. Evaluiranje anketnih listića učenika radio je doc. dr Erol Kovačević, s Fakulteta tjelesnog odgoja i sporta u Sarajevu u saradnji s Udruženjem “Sport i zdravlje”.

Tekst i foto: Promo

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *