Categories PROMO

Znate li da je vaša crijevna flora odgovorna za imunitet? Pro bios – za život!

Poslije cijelog jednog vijeka naučnih istraživanja danas znamo da se čak 80% imunoloških ćelija nalazi u crijevima. Moćan odbrambeni odgovor našeg organizma možemo zahvaliti dobrim probiotičkim bakterijama, koje su prisutne u našem tijelu od trenutka našeg rođenja. Beba kad se rodi i prolazi kroz majčin kanal, prvi put je izložena majčinim probiotičkim bakterijama i tako stiče svoj prvi imunitet. Mehanizam djelovanja probiotika je kompleksan i predmet je istraživanja poslednjih 100 godina, koja su dokazala da je balans crijevne flore jedan od ključnih faktora snažnog odbrambenog odgovora organizma u slučaju virusnih, gljivičnih ili bakterijskih infekcija.

Piše: mr ph Ženja Vujičić

U apotekama su nam dostupni različiti preparati sa probioticima. Ipak, da li baš znamo sve o njima?

Pet mitova i istina o probioticima

Mit #1: Probiotici se koriste samo u tabletama

Istina: Širom svijeta, odnedavno i u našim apotekama dostupni su različiti preparati sa probiotičkim bakterijama: ne samo tablete, već i sprejevi za grlo i nos koji mogu pomoći kod suhe sluznice usta i nosa, afti, gingivitisa, alergija, infekcija, kreme koje mogu pomoći kod ekcema i atopijskog dermatitisa kod beba i djece, suhe i oštećene kože, probiotičke kreme protiv herpesa, pa čak i potpuno prirodni jogurtni probiotici dobijeni fermentacijom mlijeka sa visokom koncentracijom živih probiotičkih bakterija i za djecu i odrasle koji imaju vrlo moćno djelovanje u prevenciji infekcija i podizanju odbrambenih sposobnosti našeg organizma.

Mit #2: Probiotici pomažu samo kod proliva ili uz upotrebu antibiotika

Istina: Probiotici pomažu kod proliva i kod prevencije proliva prilikom upotrebe antibiotika, ali takođe mogu pomoći kod drugih različitih oboljenja kao što su npr. dodatna terapija pri liječenju H.pylori, nadutost, opstipacije, uporne urinarne infekcije, vaginalne i oralne kandidijaze, oboljenja kože i sluznice. Takođe, veliki je značaj probiotičkih preparata u prevenciji bolesti i jačanju imuniteta. Osim u prevenciji i pomoći u liječenju, preparati sa probioticima kao što su šamponi, kreme za lice i koncentrati za jačanje kose koriste se i u njezi kose i kože kako žena, tako i muškaraca.

Mit #3: Hrana sa probiotičkim bakterijama pomaže u liječenju bolesti

Istina: Preporučeno je od strane nutricionista i drugih zdravstvenih profesionalaca konzumiranje hrane bogate probiotičkim bakterijama koju nabavljamo u supermarketima ili je sami pravimo u našim kuhinjama: jogurti, mliječni proizvodi, kiseli kupus i druga fermentisana hrana. Konzumirajući hranu bogatu probiotičkim bakterijama smanjujemo rizik poremećaja balansa crijevne flore, koja je naš prvi odbrambeni mehanizam kod različitih infekcija i oboljenja. Međutim, ako ne konzumiramo ove vrste hrane ili ako je crijevna flora već u disbalansu zbog različitih negativnih uticaja, već ranije pomenutih, potrebni su nam kao pomoć odgovarajući probiotički preparati koje možemo nabaviti u apotekama. Neki od njih su i potpuno prirodni probiotici dobijeni fermentacijom mlijeka živim probiotičkim bakterijama roda Lactobacillus i Bifidobacterium koji imaju izuzetno moćno djelovanje u jačanju imuniteta djece i odraslih.

Mit #4: Oralne probiotike je dovoljno uzimati sedam dana

Istina: Ukoliko smo generalno zdravi i probiotike uzimamo samo preventivno da bi poboljšali odbrambene sposobnosti našeg organizma, zavisno da li su probiotici u obliku prirodnih jogurtnih probiotika ili tableta, probiotike je potrebno uzimati najmanje 10 dana. Ako smo već narušenog zdravstvenog stanja i koristimo probiotike kao pomoć pri liječenju različitih infekcija ili drugih patoloških stanja, onda probiotike treba uzimati najmanje mjesec dana, jer je najmanje toliko vremena potrebno da se naša crijevna flora (mikrobiota) oporavi. Bolji rezultati se postižu uzimanjem prebiotika uz probiotik, a u našim apotekama već postoje takve kombinacije u jednom preparatu koje zovemo sinbiotici.

 Mit #5: Probiotici su potpuno bezbijedni.

Istina: Kao i sva ostala sredstva koja nam služe za pomoć pri liječenju i preparate sa probioticima trebamo nabavljati isključivo u apotekama. Iako se probiotički preparati mogu nabaviti bez ljekarskog recepta treba biti oprezan. To znači da obavezno treba tražiti preporuku i savjet farmaceuta za koju namjenu nam treba probiotik, kao i pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu ili pitati farmaceuta za upute na koji način trebamo koristiti probiotik da bi on zaista bio bezbjedan i djelotvoran. Prekomjerna upotreba probiotika može izazvati bolove u stomaku ili nadutost, a dokazano je da upotreba probiotika kod nekih rijetkih bolesti nije preporučljiva.

PR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *