Domaća čokolada gotova za deset minuta

by | 5 Februara, 2020

Na brzinu napravite domaću čokoladu – omiljeni slatkiš svih generacija

Ima dana kada vam se baš jede slatko, a ne biste da pustite korak, izađete iz kuće i odete do prodavnice. Opustite se, na brzinu možete napraviti nešto lijepo. Na primjer – domaću čokoladu. Za omiljeni slatkiš svih generacija potrebna su vam dva osnovna sastojka. Sve ostalo dodajete po ukusu. Ako ne želite da čokolada bude gorka slobodno stavite više meda i ubacite u nju šta god vam se čini kao dobra ideja, možda neko suho voće ili bademe, lješnike…

Sastojci:

100 g kakao putera
80 g gorkog kakao praha
1 puna kašika meda (dodajte više ako se plašite gorkog ukusa)
suho voće, orašasti plodovi, suha kora narandže i slično kao dodatak

Priprema:

Prije nego što krenete da pravite čokoladu obavite pripremu.

Spremite prvo odgovarajuće kalupe jer ćete morati sve brzo da radite kada napravite smjesu. Dakle, u čiste silikonske kalupe na dno stavite dodatke koje želite: sjeckane bademe, suhu koricu narandže, suho voće i slično pa ostavite sa strane. Te dodatke možete umiješati i u gotovu smjesu, ali ovako je svakako efektnije za oko. Puter otopite na pari tako što ćete šerpu sa malo vode staviti na ringlu, a preko nje staviti jednu vatrostalnu činiju u koju ćete staviti puter. Za nekoliko minuta će se puter otopiti, postati proziran i imati konzistenciju ulja. Kada se puter otopi činiju sklonite sa vatre, pa u nju dodajte med i dobro izijmešajte žičanom mutilicom. Potrudite se, a jako je važno, da vam nikakva voda ne kapne u činiju jer može uporpastiti cijelu stvar. Znači obavezne su suhe ruke i suhi alati koje koristite! U smjesu meda i putera dodajte kakao prah i sve dobro izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smesu. Sada tom smjesom zalijte kalupe, malo tresnite da se bolje rasporedi i to je to. Možete da ostavite na sobnoj temeparturi dok se ne ohladi, pa ubacite u frižider. Poslije pola sata ili sat, čokolada će biti gotova i možete da je izvadite iz kalupa. Jedina mana je što se topi u rukama, ali ko će je držati u rukama, poješće se odmah, pišu na sajtu Stvar ukusa.

Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.