Categories Desert

Fini desert u čaši od riže, čokolade i višanja

Sastojci: 

180 g riže
6 dl mlijeka
80 g čokolade za kuhanje
2 kašike maslaca
60 g šećera
4 kašike slatke pavlake
prstohvat cimeta
2 dl pavlake za šlag
kompot od višanja
kašičica likera višnjevca

Priprema: 

Rižu prelijte mlijekom i zagrijavajte dok ne zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta uz često miješanje. Dodajte čokoladu, maslac i šećer te kuhajte još dvije, tri minute. Sklonite s vatre. Dodajte pavlaku i cimet te ostavite poklopljeno nekoliko minuta.

Rižu rasporedite po čašama i stavite u frižider. Kad se dobro ohladi, istucite čvrsti šlag. Dodajte šlag čokoladnoj riži i prelijte kompotom od višanja u koji ste dodali i malo likera od višanja.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *