Japanske pahuljaste palačinke

by | 21 Februara, 2018

Sastojci (za 4 osobe):

2 žumance
1/4 šolje šećera
1/2 šolje mlijeka
3/4 šalice mješavine za palačinke
4 bjelanjka
Za posluživanje: maslac, slatki sirup ili pekmez, razne bobice (kupine, maline, jagode i slično)

Priprema:

1. Izmiješajte s mikserom žumanca, šećer, mlijeko i mješavinu za palačinke u velikoj posudi sve dok smjesa ne postane kompaktna i ne nestanu grudvice.

2. U drugoj posudi s mikserom istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.

3. Pažljivo umiješajte snijeg u smjesu za palačinke i pazite da se snijeg ne rastopi.

4. Namastite dva metalna kalupa i stavite na tavu te namjestite plamenik na najmanju vatru. Napunite otprilike 3/4 kalupa s mješavinom, pokrijte tavu poklopcem i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 10-ak minuta, sve dok se sredina palačinki ne bude skoro pa gotova.

5. Sa špatulom lagano odvojte dno palačinki od tave i oprezno ih preokrenite.

6. Kuhajte još pet minuta te ih poslužite s maslacem, slatkim sirupom ili pekmezom te šumskim voćem ili nekom vrstom bobica.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.