Kivi torta

by | 27 Novembra, 2013

kivi-torta1

Sastojci:
Za koru:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 kašike ruma

Za fil:

  • 4 kivija
  • 4 jajeta
  • 10 g želatina u prahu
  • 150 g šećera
  • 2 dl slatke pavlake
  • 1 kašika gustina
  • 2 šlag fiksa
  • 2 vanil-šećera

Za dekoraciju:

  • 3 šlaga

Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka pa dodati mješavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo te polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati rumom.

Fil:
1. Kivi oguliti i izmiksati u blenderu.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti kašu od kivija i 75 g šećera te uz neprestano miješanje kuhati na pari dok ne proključa.
3. Potom dodati umućene žumanjke s gustinom pa ostaviti da proključa.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i sačekati da nabubri, a potom ga dodati u toplu kremu od kivija i promiješati.
5. Bjelanjke umutiti s preostalim šećerom u čvrsti šam, dodati u hladnu smjesu od kivija i promiješati.
6. Slatku pavlaku sa vanil-šećerom i šlag fiksom umutiti u čvrst šlag te dodati u fil od kivija i polako promiješati varjačom.

Finalni postupak:
Koru vratiti u kalup za tortu pa preko nje nanijeti pripremljeni fil i ostaviti u frižideru da se stegne. Zatim je izvaditi iz kalupa i premazati šlagom.

 Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.