Lijenja pita sa višnjama

by | 10 Februara, 2013

Za tijesto:

  • 500 g mekog brašna
  • 125 g masti
  • 125 g putera
  • 1 prašak za pecivo
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 dl mlijeka
  • 3 kašike ulja

Za fil:

  • 1 kg kompota od višanja
  • 4 žlice griza

Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter, mast i šećer u prahu. Potom dodati 1 dl mlijeka i umutiti mikserom.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od zidova posude.
3. Umešeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u hladnjaku 60 min.

Fil:

Višnje iz kompota ocijediti od suvišne tekućine i pomiješati sa grizom.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Pripremiti manje okrugle kalupe i premazati ih uljem. Potom dno i stranice kalupa obložiti istanjenim tijestom, a trećinu tijesta izdvojiti i izrezati na trake.
3. Preko tijesta u kalupima rasporediti fil od višanja. Preko višanja poslagati trake tijesta i na završecima ih priljepiti za rubove tijesta. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C dok ne porumeni. Kada se prohladi, posuti šećerom u prahu.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.