Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U zasebnoj činiji izmiješajte sve suhe sastojke (obje vrste brašna, mekinje, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu). U drugoj posudi umutite jaja sa pavlakom, medom, esktratom vanile i uljem. Mutite dok se ne zapjeni. Pažljivo dodajte mješavinu suvih sastojaka u smjesu od jaja, pa sve zajedno mutite dok ne dobijete glatku masu. Na kraju umiješajte brusnice. Kalup za mafine premažite četkicom umočenom u ulje, pa uspite masu u otvore, ali ne do vrha, već do 2/3 kalupa. Pecite mafine 20 minuta. Kada se ohlade, pospite ih (po želji) šećerom u prahu. Od ove količine tijesta dobićete petnaestak mafina. Umjesto brusnica, možete dodati i neko drugo suho voće poput suhe kajsije ili ananasa.