Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
100 g tamne čokolade (+65% kakaoa)
4 jajeta
120 g kristal šećera
20 g kakao praha
80 g putera
100 ml jake kafe
Priprema:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera.
2. U dobro umućen snijeg od bjelanaca dodati prosijan kakao i sve sjediniti.
3. Na pari istopiti usitnjenu čokoladu i puter. Dodati kafu i nastaviti sa miješanjem.
4. Posebno umutiti žumanca, pa dodati u toplu čokoladu i nastaviti miješanje još 5 minuta.
5. Umućena bjelanca dodati u čokoladnu smjesu i lagano miješati da se sastojci dobro prožmu.
6. Smjesu sipati u male činije i peći pet minuta u ugrijanoj rerni na 250ºC.
7. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da se malo prohladi, dekorisati rendanom čokoladom i poslužiti (uz dodatak svježeg (kiselkastog) voća ili po želji).
IZVOR: POŠALJI RECEPT