Šarena torta

by | 7 Decembra, 2013

sarena-torta

Sastojci:
Za koru:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za bijeli fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 250 g bijele čokolade
  • 2 dl slatke pavlake
  • 20 g želatina

Za tamni fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 4 kašike šećera
  • 250 g čokolade za kuhanje
  • 2 dl slatke pavlake
  • 20 g želatina

Priprema:

Kora:
1. Bhelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa snijegom od bjelanjaka, dodati mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Bijeli fil:
1. U manjoj šerpi sjediniti mlijeko, šećer i izlomljenu bijelu čokoladu. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se čokolada i šećer ne rastope. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu smjesu dodati šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin (želatin preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri) pa polako promiješati varjačom.

Tamni fil:
1. Tamni fil pripremiti na isti način kao bijeli fil, ali umjesto bijele koristiti tamnu čokoladu za kuhanje.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu. Preko nje nanijeti bijeli fil, a zatim odozgo preliti tamnim filom tako da se jedan uliva u drugi.
2. Tortu ostaviti u frižideru da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.