Categories Desert

Suha pita sa orasima

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
2 dl kiselog mlijeka
3 dl ulja
250 g šećera
1 prašak za pecivo
3 jajeta
600 g oraha
2 dl kisele vode
0,5 dl mlijeka
sladoled od čokolade po potrebi
Za preliv:
2 limuna
300 g šećera
4 dl vode

Priprema:

1. Orahe sitno isjeckati. U odgovarajućoj posudi sjediniti kiselo mlijeko, 2 dl ulja, šećer, jaja, prašak za pecivo i sjeckane orahe. Dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna masa.
2. Dublju tepsiju nauljiti te dno prekriti sa dvije kore za pitu. Poprskati ih uljem, kiselom vodom, nanijeti tanak sloj pripremljenog fila i prekriti jednom korom za pitu. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal, završiti sa dvije kore za pitu.
3. Gornju koru premazati mješavinom ulja i mlijeka. Pitu isjeći na kocke željene veličine i peći je u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Preliv:
1. U manjoj šerpi sjediniti šećer i vodu, te kuhati na umjerenoj temperaturi dok se šećer ne otopi.
2. Limun oprati, isjeći ga na kolutove i dodati u sirup pred kraj kuhanja.
3. Pripremljen preliv ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, još jednom definisati isječene kocke, te je vruću preliti hladnim sirupom i ostaviti da ga upije.
2. Ohlađenu pitu u kockama servirati na tacne i na svaku staviti kuglu sladoleda od čokolade.

Izvor: Pošalji recept

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *