Tart s rikotom i breskvama

by | 16 Novembra, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Za donju koru:
300 g brašna
100 g šećera u prahu
1 žumance
200 g putera
rendana kora od jednog limuna
so
Za gornji sloj kolača:
175 g brašna
100 g putera
100 g šećera u prahu
Za fil:
500 g rikota sira
400 g bresaka iz kompota
125 g šećera
50 g putera
2 jajeta

Priprema:

1. Najprije pripremiti donju koru. U vanglici sjediniti brašno i šećer u prahu pa dodati omekšao margarin isječen na listove.
2. Dodati žumance, malo soli i limun izrendan na sitno rende.
3. Ručno izmiješati da bi se dobila suha mrvičasta smjesa.
4. Nastaviti sa miješenjem bez dodavanja bilo kakve tečnosti dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno testo uviti u prianjajuću foliju i ostaviti u frižideru da miruje najmanje 35 min.
5. Posebno pripremiti gornji sloj kolača. Sjediniti brašno, omekšali puter i šećer u prahu te dobro izmiješati da se dobije mrvičasto tijesto.
6. Pripremiti fil za punjenje. Sjediniti rikota sir, šećer u prahu i omekšali puter pa umutiti. Potom dodati žumanca i mutiti mikserom da se dobije ujednačena smjesa.
7. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati u smjesu za fil i polako promiješati plastičnom lopaticom.
8. Odstojalo tijesto izvaditi iz frižidera. Dasku za tijesto prekriti prianjajućom folijom te na nju staviti tijesto i pomoću kuhače istanjiti na debljinu od 3 mm. Tepsiju prečnika 25 cm premazati puterom i posuti brašnom. Pomoću oklagije na nju prenijeti podlogu od tijesta. Foliju ukloniti, a okruglim zupčastim nožem odstraniti krajeve.
9. Preko tijesta sipati fil od sira.
10. Poslagati polovine ocijeđenih bresaka i posuti ih mrvicama pripremljenim za gornji sloj kolača. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.