Vanil-torta s lješnjacima

by | 29 Oktobra, 2013

torta1

Sastojci:

Za kore:

  • 15 bjelanjaka
  • 15 kašika šećera
  • 9 ravnih kašika griza
  • 9 ravnih kašika brašna

Za fil I:

  • 7 dl mlijeka
  • 15 žumanjaka
  • 2 pudinga od vanile
  • 250 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 250 g margarina

Za fil II:

  • 300 g šlaga
  • 3 dl mlijeka
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g čokolade

Ostali sastojci:

  • 4 dl slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Kore:
1. Umutiti 5 bjelanjaka i 5 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 3 kašike griza i 3 kašike brašna pa polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Fil I:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti žumanjke i puding sa preostalim mlijekom i vanil-šećerom pa sipati u ključalo mlijeko. Nastaviti sa kuhanjem uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom.

Fil II:
Umutiti šlag s mlijekom pa u njega dodati mljevene lješnjake i rendanu čokoladu, a potom promiješati.

Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/2 fila I, zatim nanijeti 1/2 fila II i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Posebno na pari rastopiti čokoladu sa slatkom pavlakom. Zatim ostaviti da se ohladi pa umutiti mikserom.
3. Filovanu tortu premazati kremom od slatke pavlake i čokolade, a bočne stranice dekorisati čokoladnom folijom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.