Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Savršen desert poslije današnjeg ručka…
Sastojci:
Za koru od keksa:
malo ulja
– 100 g keksa s bademima
– 100 g piškota
– 125 g mekanog maslaca
Za fil:
– 750 g malina (smrznutih)
– 12 listova želatina
– 150 g šećera
– 2 kesice vanilin šećera
– 4 kašike sirupa od malina
– 400 g sitnog sira
– 500 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Okvir za kolače (prečnika 26 cm) premazati uljem. Izdrobiti keks na sitno i umiješati maslac. Izgnječiti dobro i utisnuti na dno okvira za kolače. Staviti u frižider na 60 minuta.
2. Odmrznuti 450 g malina. Rastopiti želatin. Izmiješati u šerpi maline, šećer, kesicu vanilin šećera i sirup, i ostaviti 10 minuta da odstoji, zatim prokuhati i sačekati da se prohladi.
3. Želatin ocijediti i rastopiti u prokuhanim malinama, dok su još vrele. Staviti u frižider. Sir izmiješati sa kesicom vanilin šećera i umiješati u krem sa malinama. Hladiti krem još 20 minuta, dok ne počne da želira. Umutiti 400 ml slatke pavlake i umiješati u krem. Umiješati i preostale smrznute maline, rasporediti krem po kori od keksa. Hladiti više sati i tek onda skinuti prsten.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock