Medene đumbir kocke

by | 3 Novembra, 2016

KOLACSastojci:
Tijesto
300 g ražanog brašna
Ž180 g smeđeg šećera
20 g đumbira
2 jaja
10 g praška za pecivo
2 kašike meda
rendana kora od 1/2 limun
Fil
250 g džema od ribizli
50 g izdrobljenih medenjaka
50 g seckanih oraha, suhog grožđa i kandiranog limuna
Žuti fil
150 g žumanaca
250 ml bijelog vina
160 g šećera
50 ml limunovog soka
30 g želatina u prahu
500 ml slatkog vrhnja
Šam:
150 g bjelanaca
250 g šećera

Priprema:
– U posudu sipajte sve sastojke za tijesto, umutite mikserom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi. Poslije 30 minuta razvijte oklagijom i stavite u pleh obložen masnim papirom.
– Medenjake izdrobite, pomiješajte sa džemom, sjeckanim orasima, kandiranim limunom i grožđem, ravnomjerno premažite tijesto i pecite u rerni zagrijanoj na 150 stepeni oko 25 minuta.
– Osim pavlake, ostale sastojke za žuti krem umutite na pari, prohladite, umiješajte šlag, nafilujte ohlađenu koru i stavite u frižider.
– Umutite čvrst snijeg od belanaca i 25 g šećera.
– Od 225 g šećera i 60 ml vode skuhajte gust sirup i postepeno umiješajte u bjelanca, uz stalno mućenje. Jednim dijelom nafilujte žuti krem, ostatak stavite u kesu sa zvjezdastim nastavkom i ukrasite dijagonalnim trakama.

IZVOR: NOVOSTI.RS