Kuglof s narandžom

by | 31 Decembra, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Sastojci:

Tijesto
5 jaja
250 g šećera
2 ml ulja
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1 narandža (sok i korica)
50 g kandirane kore narandže
100 g čokolade
Preliv
100 l gaziranog soka od narandže
Glazura
100 g čokolade
30 g putera
1 kašika ulja

Priprema:

1. Razdvojiti bjelanca od žumanaca, a zatim bjelanca umutiti u čvrst šam. Postepeno dodavati šećer, pa žumanca. U umućenu smjesu naizmjenično dodavati sok od narandže i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
2. Na pari rastopiti čokoladu i prohlađenu je umiksati u smjesu.
3. Na kraju lagano umiješati rendanu i kandiranu koricu narandže. Smjesu izliti u podmazanu modlu za kuglof.
4. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC oko 60 min.
5. Izvaditi iz rerne, drvenim štapićem za ražnjiće izbockati pečeno tijesto na što više mjesta i u rupice sipati gazirani sok od narandže. Sačekati 10 min da upije, a potom ga izvrnuti na tacnu za služenje.
6. Rastopiti čokoladu i puter, sjediniti sa uljem i preliti preko ohlađenog kuglofa.

IZVOR: POŠALJI RECEPT