Pet knjiga o ljudskom ponašanju koje će vam promijeniti pogled na svijet

by | 4 Marta, 2017

Kao što je Haruki Murakami rekao, čitanje onoga što svi drugi čitaju znači da ćete vjerovatno misliti ono što i drugi misle. Čitanje je dobro, jer vam može pomoći pri formiranju stavova, mišljenja kao i pri boljem razumijevanju drugih ljudi.

Foto: Guliver/Thinkstock

S tim u vezi, predstavljamo vam pet knjiga za koje vjerovatno niste čuli, a koje će vam promijeniti život i omogućiti da posmatrate svijet iz drugog ugla.

1. Zbirka poslovica i drugih razmišljanja, François de La Rochefoucauld

La Rochefoucauldova kritička analiza ljudskog ponašanja ne smije ostati zaboravljena. Spisak slavnih ljudi na koje su njegove misli imale uticaja u sebe ubraja i Nichea, Waltera, Prusta, Conan Doylea… “Čitalac treba da pretpostavi da nijedna od ovih misli nije usmjerena ka njemu i da je on izuzetak… Nakon toga, garantujem vam da će biti prvi koji će njihovu istinitost potvrditi”, rekao je autor.

2. 48 zakona moći, Robert Greene

Kada završite sa čitanjem ove knjige možete zaključiti da ste vjerovatno i sami prekršili nekoliko zakona koje “propisuje” ovaj pisac. Na primjer, zakon “Nemoj sijati više od šefa” možete prekršiti tako što ćete se truditi da pred poslodavcem pokažete svoje vještine i sposobnosti u najboljem svjetlu. Nekada je bolje pustiti ga da sija što jače.

3. Letters from a Self-Made Merchant to His Son, George Horace Lorimer

Ovo je zbirka od 20 pisama koje čovjek koji je stvorio bogatstvo ni iz čega uputio svom sinu. Ovo je, takođe, i primjer bezvremenske mudrosti. Tema knjige usmjerena je na odgajanje djece u svijetu koji nudi mnoštvo izazova.

4. Models of my Life, Herbert Simon

Autobiografija laureata Nobelove nagrade Herberta A. Simona je knjiga za koju bi svako trebalo da pročita. On pokazuje kako sve što je naučio kao naučnik može primijeniti na drugim životnim poljima.

5. Meditacije, Marko Aurelije

Najbolji način da opišemo ovu knjigu bio bi riječima: “Jednostavan i moćan vodič za život”.

IZVOR: BIZLife

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.