Prhka pita sa zeljem i mladim lukom

by | 6 Maja, 2017

Foto: Pošalji recept
Stockfood

Sastojci:

TIJesto
250 g mekog brašna
½ praška za pecivo
prstohvat soli
20 g šećera
125 g putera
1 žumance
50 ml vode
Fil
1 veza zelja
1 veza mladog luka
150 g rendanog kačkavalja
5 jaja
250 ml vrhnja za kuhanje
100 ml mlijeka
so

Priprema:

Tijesto
1. Brašno, prašak za pecivo, šećer i so promiješati, a zatim dodati puter isječen na kockice i dlanovima umijesiti mrvičastu smjesu.
2. Posebno razmutiti žumance s vodom, pa sipati u brašno, a zatim mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
Fil
1. Zelje dobro oprati i odsjeći središnji dio tj. zadebljanja i isjeckati na tračice. Mladi luk očistiti, oprati i sitno isjeckati.
2. Jaja pjenasto umutiti, dodati pavlaku za kuhanje, mlijeko, so i dobro sjediniti. Na kraju dodati sjeckano povrće i sve promiješati.
Finalni postupak
1. Umiješeno tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.
2. Kalup za tart ili pogodnu tepsiju nauljiti pa oklagijom istanjeno tijesto prebaciti u tepsiju, te njime obložiti dno i bočne stranice tepsije.
3. Po dnu nanijeti polovinu kačkavalja, a zatim ravnomjerno rasporediti fil.
4. Peći u zagrijanoj rerni na 200°С dok ne porumeni. Pred kraj posuti preostalim kačkavaljem i peći dok se sir ne istopi tj. poprimi rumenu boju.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.