Gaspačo – ukusna ljetna delicija

by | 18 Jula, 2020

Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i portugalske kuhinje, a posebno je popularna u ljetnom periodu. Zbog svog osvježavajućeg ukusa i toga što se konzumira hladna, pravi je spas kad temperature počnu nezaustavljivo da rastu. Da sve bude još bolje, za pripremu ukusnog gaspača nećete morati čak ni da uključite šporet!

Pritom, za andaluzijski gaspačo potrebne su vam samo namirnice koje vjerovatno već imate u kući – bajati hljeb, bijeli i crni luk, maslinovo ulje, so i sirće.

Gaspačo – hladna čorba od svježeg povrća

Sastojci:
3 šolje vode
6-10 komada paradajza (količina zavisi od njihove veličine)
1 veća očišćena paprika (najbolje zelena babura)
1 krastavac
1 manji crni luk
20 ml maslinovog ulja
sirće
2 kriške bajatog hljeba prethodno isjeckanog i potopljenog u vodu
1 čehno bijelog luka
začini po izboru (biber, kim, bosiljak, kumin, ljuta papričica)

Priprema: Operite i očistite povrće. Isjeckajte ga i stavite u blender. Blendajte dok ne postane tečno, iliti dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji, dobijenu masu možete i procijediti (da biste odstranili sjemenke), ali to nije neophodno. Dodajte hladnu vodu i hljeb, pa začinite. Vratite u blender i kratko izblendajte cijelu masu (gaspačo treba da ima kremastu strukturu, pa nemojte blendati predugo, jer će u suprotnom postati suviše tečan).

Sipajte u tanjire i ukrasite kockicama svježeg paradajza. Uz gaspačo možete poslužiti tvrdo kuhana jaja, isjeckanu pršutu ili bademe, baš kao što to rade Španci. Gaspačo možete jesti kao hladno predjelo ili kao glavno jelo, a ukoliko povećate količinu hljeba – dobićete gust i kremasti sos koji će se odlično uklopiti uz neko jelo od mesa.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.