Torta s lješnjakom i kikirikijem

by | 19 Marta, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 12 bjelanaca
  • 3 jajeta
  • 15 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 15 kašika mljevenih lješnjaka
  • 1,5 prašak za pecivo

Za fil:

  • 12 žumanjaka
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 l mlijeka
  • 10 kašika šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g mlijeka u prahu
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • 200 g kikirikija

Za dekoraciju:

  • 100 g crne čokolade za kuhanje
  • 40 g bijele čokolade za kuhanje
  • 4 kašike slatke pavlake

Priprema:
Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti četiri bjelance u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U pripremljeni šam dodati jedno umućeno cijelo jaje, 2 kašike brašna, pola praška za pecivo i 5 kašika mljevenih lješnjaka pa polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjaka, pa sipati u ključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.
4. U ohlađeni puding dodati umućeni margarin i mlijeko u prahu te dobro izmutiti mikserom.
5. Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu i mljevene lješnjake, a u drugi dio krupno sjeckani kikiriki.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od čokolade i preklopiti drugom korom.
2. Zatim nanijeti fil od kikirikija i preklopiti trećom korom.
3. Crnu čokoladu za kuhanje otopiti na pari sa slatkom pavlakom i preliti preko torte. Bijelu čokoladu također otopiti na pari i njome poprskati tortu.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.