Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za preljev:
Priprema:
1. Očišćeni špinat obariti u slanoj vodi, a zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti i sitno isjeckati.
2. Šampinjone isjeći na listove, a mladi luk na kolutove. Potom propržiti na malo ulja da povrće omekša a suvišna tečnost uvri.
3. U većoj posudi sjediniti špinat, izmrvljeni mladi sir, jaja, švapski sir i dinstano povrće. Posoliti po ukusu i polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
4. Uzeti dvije kore za pitu, složiti ih jednu na drugu i poprskati sa malo ulja. Zatim odozgo rasporediti malo fila i urolati. Na isti način filovati i preostale kore.
5. Tepsiju nauljiti te u nju oslagati filovane rolne i isjeći ih na kocke.
6. Posebno umutiti jogurt, jaja i prašak za pecivo pa preliti preko pite. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana