Koliko stvarno poznajete spolno prenosive bolesti?

by | 2 Jula, 2018

Ako ste seksualno aktivni, ovo je predavanje s kojeg ne želite “pobjeći”… 

#1 Tijelo se samo riješi gonoreje i klamidije, a kada te bolesti jednom preboliš, više ih ne možeš dobiti? 

Jako su rijetki slučajevi kada je imunološki sistem toliko jak da sam pobijedi spolno prenosivu bolest i velika je vjerovatnoća da se bolest bez odgovarajućih lijekova neće izliječiti. Ove bolesti mogu uzrokovati probleme s plodnošću, pa je bitno na vrijeme reagovrati. I obje bolesti možete dobiti više puta. Posebne ako i dalje imate odnosom s partnerom koji vas je već jednom zarazio. Oboje biste se trebali suzdržavati od seksa sve dok vam doktor ne preporuči seks.

#2 Je li moguće zaraziti se spolno prenosivom bolešću putem daske na wc-u

Tehnički, izuzetno je teško pobrati spolno prenosivu bolest putem zahodskog sjedala. Je li moguće? Moguće je, ali je vjerovatnoća za to jako, jako mala.

#3 Je li moguće pokupiti spolno prenosivu bolest u kadi?

Nažalost, ovo je istina. Spolno prenosive bolesti mogu preživjeti i nekoliko sati u vrućem i vlažnom okruženju, a ništa vas neće zaštititi od zaražene vode. Naprotiv, topla voda otvara pore zbog čega ste još izloženiji i podložniji zarazi.

#4 Može li se herpes dobiti na bilo kojem dijelu tijela?

Ovo i jeste i nije tačno. Može se pojaviti svuda po tijelu, a uglavnom se neće pojaviti u blizini bilo kakve otvorene rane. Može se pojaviti i u oku, a najčešće se pojavljuje oko usta, na vaginalnom području, oko anusa te u blizini navedenih područja. Potencijalno postoji šansa da ga rukom prenesete na oko, usta ili genitalije.

#5 Da li je moguća zaraza herpesom dok je on u stadijumu mirovanja? 

Ovo nažalost nije istina, iako u to vjeruje puno ljudi. Ako je jedan partner zaražen herpesom, a drugi nije, najbolje bi bilo da zaraženi partner svakodnevno primjenjuje imunosupresivnu terapiju zahvaljujući kojoj neće biti zarazan. U suprotnom uvijek postoji rizik od zaraze.

#6 Spolno prenosivu bolest moguće je dobiti isključivo putem sjemena i ostalih tjelesnih tekućina, zar ne?

Ne morate nužno imati seksualni odnos niti razmijeniti tjelesne tekućine kako biste se zarazili spolno prenosivom bolešću. HPV možete recimo skupiti običnim fizičkim kontaktom. Istina je da su šanse za dobijanje spolne bolesti veće ako dođe do seksa, ali svakako nije istina da je to jedini način za zarazu. Polno prenosivu bolest i te kako možete “pokupiti” dodirom, ljubljenjem ili oralnim seksom.

#7 Jesu li oralni i analni seks sigurniji nego vaginalni odnos?

Jedino za šta su oralni i analni seks sigurni jeste protiv neželjene trudnoće, a kada su spolno prenosive bolesti u pitanju, jednako su opasni. Pogotovo analni seks, potencijalno je najopasniji za spolno prenosive bolesti zbog izrazito osjetljive sluznice sklone oštećenjima koja otvaraju put ka lakšoj zarazi.

Izvor: cosmpolitan.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.