Stručnjaci savjetuju kako postići obostrano zadovoljstvo u krevetu

"Kada jedan partner ima manju ili veću seksualnu želju od drugog može biti veliki izazov za ljubavni par i njihovu vezu“, pojašnjava Kevin Singh, terapeut za veze i seksualne odnose iz Toronta.

by | 29 Augusta, 2021

Seksualna želja, odnosno libido varira od osobe do osobe, odnosno od para do para. Kako onda znati je li sve u redu s vašim libidom kada naiđete na neke oscilacije u svom seksualnom životu.

Naime, promjena libida postaje problem samo ako smeta lično vama ili vašoj vezi. Ako vam se u ovom smislu dešavaju neugodne situacije u spavaćoj sobi prvi je savjet da duboko udahnete i jednostavno prihvatite činjenicu da je situacija u kojoj jedan partner želi više seksa od drugog dosta uobičajena ali je i problem koji se da riješiti.

“Kada jedan partner ima manju ili veću seksualnu želju od drugog može biti veliki izazov za ljubavni par i njihovu vezu“, pojašnjava Kevin Singh, terapeut za veze i seksualne odnose iz Toronta. „Uz zadovoljstvo i povezanost, važno je i pozitivno utjecati na seksualnu dinamiku jer u suprotnom jedan partner može osjećati pritisak, nedostatak ili odbijanje“, dodao je.

Prema podacima studije provedene od strane portala Superdrug Online Doctor, koja je uključila 1400 osoba u vezama, njih 72 posto je izjavilo kako je iskusilo u vezama probleme s libidom jednog partnera, jednom ili više puta. Kada su te ispitanike pitali da se izjasne koliko su bili bez seksa u vezi, prosječan je odgovor 2.4 mjeseca.

Faza medenog mjeseca ne može trajati vječno, ali to ne znači da vi i partner imate loš seksualni život ili lošu vezu. Ustvari, seksualna želja je često pod utjecajem vanjskih faktora i stresora ili nekog zdravstvenog stanja.

Ono što morate znati da manjak seksualne želje ne mora značiti da nešto nije u redu s vašom vezom, ili s partnerom“ , navodi Jamila Dawson, seksualni terapeut iz Los Angelesa te dodala kako je vjerovatno u pitanju opći disbalans koji se može popraviti kroz eksperimente i saradnju partnera.

Prema spomenutoj studiji, 44 posto ispitanika je prijavilo kako je imalo otvoren razgovor s partnerom o njihovim željama i potrebama i kako su u planu imali pomoći partneru da riješe problem. Studija pokazuje i kako su druga rješenja u situaciji bila – stupanje u odnos kada partner nije raspoložen u 40 posto slučajeva, u 33 posto slučajeva fokus je bio na predigru bez penetracije, odvojeno masturbiranje u 29 posto slučajeva.

Na kraju, ne postoji savršeno rješenje. Što djeluje na vas, ne mora djelovati na partnera. Ipak, kroz sve pobjede i propuste, vi i partner biste trebali pronaći zlatnu sredinu koja će vas zadovoljiti.

Kako izbalansirati svoj libido?

Prvi savjet koji seksualni terapeuti predlažu svakako je – masturbacija. Naime, istražite sami svoje tijelo, vidite šta i kako vam odgovara kako biste bili samouvjereniji i pred sobom i pred partnerom ili partnericom. Ako osjećate da vam promjene u seksualnoj želji remete mir i sklad veze, sa svojim partnerom sudjelujte u nekoj spontanoj aktivnosti koja će vam možda pomoći da se najprije ponovo povežete na emocionalnom nivou jer emocionalno i psihičko stanje itekako utječe na ono fizičko, pa tako i na intenzitet libida.

ordinacija.vecernji.hr

gpointstudio/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.