Još jači orgazam: Postoji i bolje mjesto od “G tačke”

by | 31 Maja, 2021

Ialijanski naučnici kažu da ne postoji jedno specifično mjesto koje služi kao čarobno dugme za aktiviranje seksualnog užitka, kao što se to smatra za “G tačku”. Radi se zapravo o većoj erogenoj zoni koja uključuje nekoliko različitih organa, pokazala je njihova studija.

Tu zonu nazivaju “klitouretrovaginalni kompleks” (CUV), termin koji uključuje prednji dio vaginalne stijenke, mokraćovod, parauretralne žlijezde i unutrašnji “korijen” klitorisa.

Podsticanje ove regije ne samo da daje ozbiljan užitak, već može podstaknuti i vaginalne orgazme koji snažnim zadovoljstvom prožimaju cijelo tijelo.

“Ultrazvukom smo otkrili da masturbacija vanjskog klitorisa aktivira cirkulaciju krvi samo u klitorisu. Međutim, unutrašnja stimulacija tokom penetracije može aktivirati cirkulaciju krvi u svim CUV strukturama”, pojasnio je dr Emmanuel Jannini, profesor na Univerzitetu u Rimu Tor Vergata.

“Umjesto da pažnju usmjerite na jednu malu tačku, jednostavno se orijentišite na prednji dio vaginalne stijenke. Ulazak odozada (pseća poza) i žena na muškarcu su najbolje poze u seksu koje će vam pomoći da dođete do tog područja, iako to varira za svaku ženu”, dodao je dr Jannini, a prenosi Men's Health.

Dr Jannini dodaje da pomaže i korištenje prstiju. Umetanjem jednog ili dva prsta, dlanom prema gore, stimuliše se CUV regija.

“Klitoris je samo mala tačka na vrhu brijega”

I norveške medicinske naučnice dr Nina Brochmann i Ellen Støkken Dahl saglasne su s ovom teorijom. One smatraju da je klitoris “samo mala tačka na vrhu brijega”.

“Jedna nova hipoteza govori da G-tačka uopšte nije zasebni organ ili mjesto, već jednostavno leži duboko u unutrašnjem dijelu klitorisa koji se stimuliše tokom seksa”, kaže dr Nina Brochmann.

Dodaje kako smo odgajani da vjerujemo kako je klitoris, velik otprilike kao grožđica – mjesto ukupnog ženskog zadovoljstva.

“Istina je zapravo da je to malo dugme samo vrh ledenog brijega, mali dio velikih i izvanredno osjetljivih orgulja koje se protežu duboko u zdjelici žene”, objašnjava dr Brochmann.

24sata.hr

LuckyBusiness / iStock via Getty