Upoznajte niacinamid, sastojak za koji kažu da je zvijezda u rješavanju akni

by | 2 Decembra, 2023

Niacinamid je postao hit među sastojcima za njegu kože tokom posljednje dvije godine

Niacinamid je popularan iz nekoliko razloga. Može smanjiti upalu u mnogim kožnim stanjima kao što su akne, rosacea i postupalna promjena boje, ima mehanizme za smanjenje neželjene pigmentacije i pokazao je korist u smanjenju masnoće za one koji imaju masniju kožu.

Iako je dobrobiti teško zanemariti, je li niacinamid stvarno učinkovito rješenje za liječenje akni? Odgovor je malo kompliciran. Sastojak je iznimno svestran i 100 posto vrijedan truda, ali nije čarobni lijek kada djeluje samostalno – potrebna mu je kombinacija drugih sastojaka, kao što su salicilna kiselina, benzoil peroksid i retinoidi kako bi pružio maksimalnu korist.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Julia Sokele (@juliasokele)

Volimo višenamjenski sastojak, a niacinamid je upravo takav. Rješava niz problema, od oslabljene kožne barijere do prekomjerne upale, što ga čini korisnim u rješavanju više vrsta prištića i sprječavanju pojavljivanja budućih.

Bilo da ustanovite da su vam akne upalne prirode ili imate upalno stanje poput rosacee, niacinamid može djelovati i pružiti malo olakšanje. Može pomoći u smanjenju brojnih upalnih citokina u koži koji mogu dovesti do povećanog crvenila i upale. Kada imate više ulja, obično ste skloniji začepljenju pora, miteserima i drugim vrstama akni, a tu vam može pomoći niacinamid.

Niacinamid također smanjuje masnoću na površini kože, što ga čini idealnim za sve koji imaju malo više sjaja ili zagušenja. I ne pomaže samo u regulaciji akni – to je sastojak koji vas također vodi kroz proces ozdravljenja i može smanjiti pojavu post-upalne hiperpigmentacije.

Svako može imati koristi od niacinamida zbog njegovog širokog spektra dobrobiti. Ipak, najprikladniji je za osobe s normalnom ili masnom kožom. Svako sa suhom ili osjetljivom kožom mogao bi osjetiti iritaciju od sastojka. Može se osjetiti kao blago peckanje, žarenje ili iritacija.

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram