Kiflice sa šunkom

by | 4 Februara, 2013

Za tijesto:

  • 550 g mekog brašna tipa 400
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 1 kašikica šećera
  • 1 kašikica soli
  • 1 dl ulja
  • 100 g margarina
  • 1 jaje
  • susam

Za fil:

  • 250 g feta sira
  • 1 žumanjak
  • 200 g šunke

Priprema:

Tijesto:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mlijeka, kvasac, kašikicu šećera i kašikicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje, preostalo mlijeko i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.

Fil:

1. Šunku sitno isjeckati pa sjediniti sa izgnječenim feta sirom i žumanjkom i dobro izmiješati.

Finalni postupak:

1. Nadošlo tijesto premesiti pa podijeliti na 8 jufki i ostaviti da odmori 20 min. Zatim jufke istanjiti oklagijom.
2. Svaku drugu istanjenu jufku premazati umućenim margarinom i preklopiti praznom jufkom tako da se dobiju 4 preklopljena tijesta.
3. Filovana tijesta unakrsno isjeći na 8 trouglova a svaki trougao po sredini zasjeći 2 cm.
4. Na svaki trougao staviti kašikicu fila, a zatim krajeve trouglova preklopiti ka sredini i umotati kiflice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.