Praktični savjeti: Uz ove trikove izbjegnite mrlje od dezodoransa na odjeći

feb 28, 2021 Uradi sama

Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da vam ostanu mrlje od dezodoransa na odjeći i da ih bezuspješno pokušavate otkloniti, pa na kraju vaš omiljeni komad odjeće završi u smeću. Ali dobra vijest je da postoji rješenje i za ove probleme, zato vam predstavljamo ovih nekoliko praktičnih trikova kojima ćete ukloniti žute i bijele tragove na odjeći…

Na primjer, bijele mrlje možete izbjeći tako da prije upotrebe antiperspiranata dobro protresete proizvod kako bi se aluminij klorohidrat (koji uzrokuje bijele tragove) ravnomjerno rasporedio po bočici i koži.

S druge strane, znoj u kombinaciji s aluminij klorohidratom može uzrokovati žute mrlje. Iako na to mogu utjecati razni faktori; od učestalosti i količine nanošenja, učestalosti mijenjanja i pranja odjeće, individualnog sastava materijala pa čak i udjela bakra u vodi u kojoj perete odjeću, najlakše ćete mimoići problem ako koristite dezodoranse i antiperspirante koji ne sadrže aluminij klorohidrat kod nošenja ekstremno svijetlih boja.

Pričekajte da se proizvod osuši na koži prije odijevanja.

Ako mimo ovih savjeta ipak uočite bijele i žute mrlje na odjeći uklonit ćete ih tako da prvo isperete odjeću u hladnoj vodi prije pranja. Žute mrlje mogu se ukloniti i tako da namočite odjeću u koncentrat deterdžentu preko noći prije pranja u mašini. Kod tvrdokornih mrlja treba namakati 24 sata u 5-postotnoj limunskoj kiselini. Važno je odjeću isprati vodom prije pranja!

elle.hr

gpointstudio/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.