Donosimo savjete kako spriječiti izbijanje bubuljica tokom toplih dana

by | 17 Aprila, 2024

Cilj je držati bakterije koje uzrokuju akne podalje od vaše kože, a vaše pore čiste i nezačepljen

Uz pojačano znojenje i aktivnosti na otvorenom tokom toplijih mjeseci, sa sigurnošću je pretpostaviti da će doći do izbijanja akni. No, između redovnog pranja peškira i zamjene hidratantne kreme za nešto lakše formule, zapravo postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste spriječili izbijanje bubuljica.

Cilj je držati bakterije koje uzrokuju akne podalje od vaše kože, a vaše pore čiste i nezačepljene. Ovo je posebno važno tokom ljeta kada opekline od sunca i više temperature mogu dovesti do upale, dok znoj koji začepljuje pore može doprinijeti izbijanju bubuljica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bailey Sitha Clark 🇹🇭🇨🇦 (@baileyclarkx)

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili izbijanje akni, a u nastavku otkrivamo savjete uz koje ćete uživati na suncu ove sezone.

#1 Prijeđite na laganu hidratantnu kremu

Predlaže se zamjena teških hidratantnih krema na bazi petrolatuma za lakšu hidratantnu kremu na bazi gela ili vode. Mnoge lagane hidratantne kreme ne sadrže ulja i nisu komedogene. Smanjenje količine ulja nanesenog na kožu pomaže u sprječavanju začepljenja pora i kože.

#2 Odaberite proizvode za njegu kože i šminku bez ulja

Provjerite jesu li svi vaši proizvodi bez ulja ili nekomedogeni, uključujući zaštitu od sunca. Hidratne kreme koje sadrže ulje mogu lako začepiti pore tokom toplijih mjeseci. Ovo vrijedi i za šminku. Potražite proizvode bez ulja jer proizvodi koji začepljuju pore mogu dovesti do neželjenih prištića.

I svakako nemojte u potpunosti preskočiti kremu za sunčanje. Možda se bojite da bi krema za sunčanje mogla začepiti vaše pore ili pogoršati postojeće akne. Međutim, dermatolozi naglašavaju da je krema za sunčanje doista važan dio zaštite vaše kože od preranog starenja, oštećenja od sunca i raka kože.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kelsey Simone (@k.els.e.y)

#3 Izbjegavajte dodirivanje lica

Mnogi ljudi dodiruju svoja lica tokom dana, a da nisu svjesni da to čine. No dodirivanje lica može unijeti bakterije na površinu kože, potičući izbijanje prištića. Ako vam je dodirivanje ili čačkanje prištića navika, pokušajte koristiti flastere za akne sa sastojcima poput salicilne kiseline i niacinamida kako biste pomogli u zacjeljivanju i smanjili upalu povezanu s prištićima, kao i kako biste spriječili fizičko dodirivanje prištića.

#4 Perite svoju jastučnicu često

Vaša jastučnica vjerovatno je dom ozbiljne količine bakterija koje mogu pridonijeti aknama. Kako biste riješili ovaj problem preporučuje se redovno pranje jastučnice. Jednom sedmično je dobar početak, ali ako imate aktivne akne, perite jastučnice i plahte dva puta sedmično. Također preporučuju se svilene jastučnice jer ne zadržavaju bakterije poput pamuka. Svilene jastučnice općenito su nježnije prema vašoj koži i pomažu u sprječavanju bora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sophia van Bragt (@sophia_vanbragt)

#5 Koristite čiste peškire

Redovno pranje peškira za lice također je dobra ideja. Mokri i vlažni peškiri mogu dovesti do neželjenih bakterija koje želite držati podalje od svog lica. Ako koristite peškir za brisanje znoja tokom vježbanja, provjerite je li čist i brišete li ga nježnim pokretima.

#6 Radite piling češće

Dermatolozi predlažu piling barem jednom sedmično, a najbolji je nježan piling jastučićima s glikolnom kiselinom, koji mogu pomoći očistiti mrtve stanice kože s površine vaše kože. Pomoći će kod hiperpigmentacije i omogućiti bolje prodiranje vaših proizvoda, a možete se odlučiti i za umivanje lica sa salicilnom kiselinom kako biste lakše otčepili pore i spriječili bubuljice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Josefine Vogt (@josefinevogt)

Dva sastojka uz koja ćete riješiti problem hiperpigmentacije

 

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.