3 loše navike koje ubrzavaju starenje i ostavljaju tragove na koži

by | 25 Januara, 2021

Starenje je sasvim prirodno i nemoguće ga je sputavati, ali ono što možemo učiniti jeste promjena navika koje će ostaviti ljepši odraz na licu u godinama koje dolaze.

Međutim, istina je da većina i dalje ima loše navike i stil života koji mogu u većoj ili manjoj mjeri utjecati na rano starenje kože. Provjerite da li pravite neku od tri ključne greške kada je riječ o odnosu prema sopstvenom tijelu i ljepoti.

1. Prekomjerno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite

Izlaganje suncu je faktor koji značajno doprinosi pojavi mrlja i bora, istovremeno smanjujući elastičnost kože. Čak 70 posto procesa starenja kože zavisi od količine sunčeve svjetlosti kojoj nam je koža izložena tokom života.  Preporučuje se svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, posebno na dijelove kože koji nisu pokriveni odjećom. Uz svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, pokušajte i da boravite u hladu tokom najviših dnevnih temperatura.

2. Hrana puna šećera 

Voće i povrće glavni su izvor antioksidanasa. Osim toga, voće i povrće je bogato C vitaminom, koji je ključan za pravilnu proizvodnju kolagena.  Stručnjaci savjetuju izbjegavanje hrane koja sadrži puno šećera ili drugih rafinisanih ugljenih hidrata jer te namirnice mogu ubrzati proces starenja kože.

3. Prekomjerne količine alkohola

Alkohol dehidrira kožu i time je čini naizgled starijom. Konzumiranjem prekomjerne količine alkohola može doći do pucanja kapilara i pojave crvenila na obrazima i nosu.

magazin.novosti.rs

YakobchukOlena/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.