Categories Njega

Nakon ljetnih mjeseci: Kratki beauty vodič za njegu kože

Nakon ljetnih mjeseci, vrlo je bitno na pravi način njegovati kožu kako bi ostala jednako lijepa i čista. Zato vam donosimo, kratki beauty vodič kako da vam koža blista i u sumornim hladnim danima koji dolaze:
Zašto se jednostavno ne možete oprati sapunom?

Zašto ne? Možete. Samo ne sa sapunom koji najčešće svi kupujemo, nego s posebnim, po mogućnosti prirodnim. U ovo pravilo ne uklapa se bilo koji sapun – nakon većine ostaje osjećaj zategnutosti i suhoće. Sapun sadrži lužinu, koja uništava lipide kože, a to dovodi do njene postupne dehidracije i, kao rezultat, ljuštenja. Uz to, koža gubi prirodnu odbranu i postaje ranjiva i na bakterije i na slobodne radikale. Kozmetika za pranje lica također nije “anđeo”. Sadrže emulgatore, koji također uništavaju lipidni sloj kože. Ali nije dobro ni ničime se ne oprati. Budući da je zrak zasićen ispušnim plinovima, ta se hemijska prljavština taloži na koži i kvari je brže od bilo kojeg sapuna. Najbolje rješenje je, čini se, izabrati manje zlo.

Kako odabrati proizvode za pravilno čišćenje na temelju vrste i stanja kože?

Svi proizvodi za pranje lica imaju oznaku za tip kože. Ali ovdje trebate paziti ne samo na tip kože, već i na njeno stanje. Mnogi ljudi misle da im je koža normalna, ali s godinama se mijenja. Najčešće se koža pogoršava kao rezultat nepravilne njege. Na to utječe i doba godine i zdravstveno stanje. Zimi čak i normalna koža može postati suha, a ljeti masna. Nedostatak sna i pretjerani rad čini kožu suhom, osjetljivom i vlažnom. Da ne biste pogriješili, pazite na svoju kožu. Ako je potrebno, koristite dva proizvoda istovremeno u različitim područjima. Koža će vam reći šta joj treba. Na primjer, ako se koža malo napuhne prilikom nanošenja proizvoda, a crvenilo se ne pojavi, koristite umirujuće sredstvo za osjetljivu kožu, na primjer, mlijeko za čišćenje. Ako se prištići pojave na suhoj koži, pokušajte s ovlaživačima za normalnu do suhu kožu da spriječite nesavršenosti. A ako je vaša koža sjajna, dobro je navlažite, počevši sa sredstvom za čišćenje. Što je više vlage u koži, to je manje sjaja na njenoj površini.

Jesu li neki proizvodi za čišćenje lica zaista sigurni?

Kontroverzna preporuka – “ne zahtijeva ispiranje”. Osim micele, sredstvo za čišćenje sadrži i druge sastojke koji, kada su stalno prisutni na površini kože, mogu uzrokovati suhoću, iritaciju i crvenilo. Kozmetičari i dermatolozi preporučit će ispiranje bilo kojeg sredstva za čišćenje kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

Izvor: elle.hr/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *